Ingen av de lokala producenter som varit med i diskussionen är intresserad av att bli leverantör utifrån förutsättningarna från kommunen.
– Jättetrist. Vi hade hoppats att det skulle vara möjligt att få in fler leverantörer och få den valfriheten. Den marknadsundersökning som gjordes i somras visade ju att flera var väldigt intresserade. Men någonstans har informationen tydligen inte nått fram under den undersökningen att man inte var garanterad 400 portioner per dag, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
– När man insåg det var man inte beredd att göra de investeringar som behövs, för att kunna kyla och förvara.
Det är 800-900 brukare som har matleverans, men många beställer inte till varje dag. 400 portioner är genomsnittet per dag.
Kylda matlådor levereras en gång i veckan. I upphandlingen var det tänkt att brukarna skulle få välja mellan minst tre leverantörer.
Dillqvist´s Catering hör till dem som gärna vill hjälpa till, men som valt att inte lägga något anbud. Tidskrävande administration vid enskild kontakt med varje brukare och att leverera till enskilda, samt att inte veta hur många kunder man får, gör att Dillqvists avstår.
– Det är upp till varje person att beställa därifrån de vill. Då ska de själva ta kontakt med det stället och välja en, två, tre, fem eller sju portioner för en vecka. Den kontakten är dyrbar att hålla.
– Vi har föreslagit att antingen en hemtjänst eller en vänförening som kanske jobbar ideellt för de gamlas skull sköter administration och leverans, och vi får en order och kontakt med en person, inte hundra, säger Jonas Dillqvist som menar att det måste finnas en sambandscentral som tar in beställningar.
– Jag tror att alla vill vara med och producera maten, men inte administrationen att ta emot order, ta betalt och att ta leveransdelen. Det är det som gör att det inte går att få någon ekonomi i det, säger Jonas Dillqvist.
En ny upphandling med ett annat förfaringssätt hinner inte genomföras innan avtalet med den nuvarande leverantören, Sodexo AB, upphör den 31 januari 2017.
För att inte stå utan leverantör är förslaget till nämnden att göra en ny upphandling, med en leverantör, enligt modellen i dag, med ett avtal på två år med möjlighet till förlängning.
– Under den tiden får vi fundera på hur vi nu ska gå tillväga, säger Eva-Britt Sjöberg som tänker jobba vidare för att få till en förändring längre fram.