Under tisdagen var utbildningsminister Anna Ekström i Norrköping för att presentera regeringens ekonomiska vårproposition. Men mycket kom att handla om de kravaller som drabbade Norrköping och Navestad under påskhelgen.
– Det är alldeles fruktansvärt det som har hänt. Den som ger sig på polisen ger sig på den som ska skydda samhället. Det kan aldrig accepteras. Våldet är också riktat mot alla i Navestad när man slår sönder barnens lekplatser och bränner upp sina grannars bilar. Jag blir mycket upprörd. Det är kriminella gäng som ligger bakom det här och det måste stoppas, säger Anna Ekström.
Hon hänvisade till att regeringen fortsätter att bygga ut polisväsendet och att lagskärpningar finns på plats. Hon tryckte också extra på att den som lockar barn in i kriminalitet ska straffas hårt.
– Lockar du unga in på brottslig bana ska du inte komma undan. Samhället måste visa att vi inte accepterar det.
Men hon refererar också till rikspolischefen Anders Tornberg som tidigare i en debattartikel på Dagens Nyheter lyfter fram det förebyggande arbetet. Enligt rikspolischefen behövs förutom fler poliser och skärpta lagar främst en stärkt socialtjänst.
– Han skriver att den viktigaste åtgärden för att långsiktigt komma åt den organiserade brottsligheten är att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet. Det är mycket viktigt. Vi måste jobba så att vi får bostadsområden där barn hellre spelar fotboll eller basket än att begå brott. Vi måste ha en skola som ger bra förutsättningar för barn att förverkliga sina drömmar, säger hon.
Och så var det budgeten. Med de extrabudgetar som kommit under året och riksdagens utskottsinitiativ om stöd till Ukraina uppgår budgetpaketet till 35,4 miljarder kronor.
– Budgeten präglas av en orolig omvärld. Bland annat vill vi tillföra 800 miljoner för kraftfulla förstärkningar av det civila försvaret och Sveriges krisberedskap. Men det är också en budget för vanligt folk som drabbas av kriget i Ukraina, säger Anna Ekström.
När det gäller satsningar på "vanligt folk" är en av dem på pensionärer med låga inkomster. Enligt Finansdepartementet kommer 15 500 pensionärer i Norrköping i snitt få 775 kronor mer i månaden genom det så kallade garantitillägget. Tillägget föreslås betalas ut automatiskt till personer som har en allmän inkomstgrundad pension upp till cirka 14 350 kronor per månad. Det här skulle börja gälla från augusti månad.
Förutom det kommer 9 500 barnfamiljer med låga inkomster i Östergötland, varav 3 700 här i Norrköping, att få extra pengar i plånboken.
– I snitt får man 500 kronor mer i bostadsbidrag per månad under det andra halvåret 2022, säger Anna Ekström.
Sammanlagt tillförs 10,5 miljarder kronor i budgeten för ökade utgifter för Sveriges mottagande av skyddsbehövande från Ukraina. Pengarna går till Migrationsverket för att myndigheten ska kunna erbjuda boende och uppehälle till personer som får tillfälligt skydd i Sverige. Men också för att säkerställa att kommuner och regioner får ersättning för skola, sjukvård, och mottagande av ensamkommande barn. Regeringen avsätter även medel för ett tillfälligt bidrag till kommunerna för att kompensera dem för oförutsedda kostnader.
– I det här finns också pengar till bildningsförbunden så att den som kommer till Sverige direkt ska kunna läsa svenska, säger Anna Ekström.