Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Valborg blir en utmaning"

Vid lunchtid på måndagen gick sjuksköterskorna på akuten vid Vrinnevisjukhuset ut i strejk. Akuten vid Universitetssjukhuset gick därmed tillbaka sin normala bemanning. Samtidigt väntar en av årets tuffaste helger för sjukvården, valborg.

Lennart Andersson, patient på akuten i går, har förståelse för sjuksköterskestrejken.

Lennart Andersson, patient på akuten i går, har förståelse för sjuksköterskestrejken.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-04-29 03:00
- Valborg och strejk är ingen lysande kombination. Vi kommer att ha en ansträngande situation, framför allt framåt kvällen på valborg, säger Magnus Roberg, chef för sjukhusmedicin i närsjukvården i östra Östergötland och t f verksamhetschef för akutkliniken. Valborg har blivit en av årets stökigaste helger, med mycket fylla och slagsmål. - Det kan bli en utmaning att ta hand om, säger Magnus Roberg. US har förstärkt sin beredskap inför valborg. På akuten i Norrköping är bemanningen från och med lunchtid i går fram till den 5 maj reducerad till tre sjuksköterskor per arbetspass, mot normalt sex-sju dagtid och fyra nattetid. I snitt brukar akuten ta emot ca 100 patienter. På US där man hade samma situation, med strejk på akuten, förra veckan, märkte man en 30-procentig nedgång i antalet sökande till akuten. - Det som händer nu är att förmågan att ta hand om patienter blir reducerad. Det blir svår att ta hand om den stora mängden patienter som vi är vana vid, säger Magnus Roberg. Alla svårt sjuka
- Vi är dock säkra på att vi ska kunna ta hand om alla svårt sjuka patienter, hjärtinfarkter, trafikolyckor och skallskador. Alla med mindre akuta sjukdomar kommer vi att kunna göra först en bedömning av och hänvisa till olika andra sjukvårdsinrättningar, som inte är uttagna i strejk. Akuten förstärker med läkare som kommer att finnas med i frontlinjen och hjälpa sjuksköterskorna med de första medicinska bedömningarna. Patienter kan komma att hänvisas till akutmottagningarna i Linköping eller Motala. Vårdcentralerna kommer att ha fler akuttider och Hageby jourvårdcentral kommer att hålla öppet till klockan 23 mot normalt kl 21. "Behöver inte vara oroliga"
- Om man är tveksam hur man ska agera så ska man ringa sjukvårdsrådgivningen eller sin vårdcentral. Behöver Norrköpingsborna vara oroliga? - Nej, inte av medicinska skäl, säger Magnus Roberg. Inte heller Hedvig Axén, samordnare vid Vårdförbundet i Östergötland, tycker att Norrköpingsborna behöver oroa sig. - Nej, det tycker jag inte, säger hon och hoppas att arbetsgivaren tar sitt ansvar genom att göra nödvändiga prioriteringar och att informera allmänheten. Lennart Andersson var en av de patienter som väntade på akuten igår strax före klockan 12. Han har förståelse för sjuksköterskestrejken. - De har samma rätt att strejka som alla andra, säger han. Klockan 12 kom akutsköterskorna ut genom entrén till väntande kollegor som redan var uttagna i strejk. - Ge oss bättre betalt från början så slipper vi strejka, säger akutsjuksköterskan Veronica Holmqvist, som har en grundlön på 19 700 kronor i månaden efter ca tolv år i yrket. Idag kommer Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, att möta medlarna för nya samtal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om