Vakter på plats när socialkontoret flyttar
FINSPÅNG: Vakter är nu på plats i kommunhuset för att bevaka säkerheten dygnet runt.De kommer främst att rikta in sig på socialkontorets flytt som just nu pågår för fullt.Socialens personal ska dessutom få tillgång till bärbara larm.
"Än så länge har vi inte haft några incidenter", säger Robert Falk som bevakat Finspångs kommun i drygt två timmar. Han och hans kollegor kommer att hålla koll på säkerheten i samband med flytten av de kommunanställda. Foto: Malin Perk
Foto:
Som Folkbladet tidigare berättat har socialkontoret nyligen fått kritik av arbetsmiljöverket för bristande säkerhet. Enligt verket medför en flytt ökade risker för hot och våld mot personalen, eftersom dörrar står öppna och rutiner förändras. Därför krävde arbetsmiljöverket att kommunen anlitade säkerhetsvakter under flytten. Och i går var väktare på plats i förvaltningshuset.
Inte bara socialen
- Strukturen sätts ur spel vid en flytt, säger vaktbolaget Duosecs chef Peder Ring som under tisdagen kollade upp läget i kommunhuset tillsammans med kommunens säkerhetschef Håkan Ponthan och väktaren Robert Falk.
Hur många säkerhetsvakter som finns på plats och hur de ska jobba vill de inte avslöja av säkerhetsskäl. Men de ska bevaka flytten dygnet runt, både på kommunen och borta på Metallen, där socialen ska vara tillfälligt.
Orsaken till flytten är att kommunhuset ska totalsaneras från asbest och byggas om. Totalt 150 personer kommer därför att evakueras till Metallen, Hårstorpsskolan samt till olika landstings- och centrumlokaler.
Enligt Håkan Ponthan ska vakterna bevaka hela kommunflytten, inte bara socialens. Och att man anlitat vakter beror inte på arbetsmiljöverkets krav.
- Det hade vi med i beräkningen redan innan inspektionen, säger Håkan Ponthan.
Säkerhetsvakterna kommer att bevaka kommunen fram till juli. Hur det blir sedan kan man inte svara på i dagsläget.
Bärbara larm
Arbetsmiljöverket krävde också andra säkerhetsåtgärder i socialförvaltningen tillfälliga lokal på Metallen. De minimikrav som verket ställde var att de ska finnas larm och reträttväg till andra rum, när de anställda får besök. När det gäller kravet på larm så har kommunen en lösning:
- Personal, som kan tänkas hamna i de mest hotfulla situationer, ska ha tillgång till bärbara larm, säger Håkan Ponthan och berättar att kommunen håller på med en upphandling av larm.
Svårt förutse hot
Fram till dess har kommunen lånat ett larmsystem till de anställda på socialkontoret.
Socialkontoret har också sett till att skapa ett rum med reträttväg. Detta rum ska användas de gånger det bedöms finnas risk för hot eller våldssituationer. Ponthan medger att det kan vara svårt att förutse hotfulla situationer varför man ska försöka ha de flesta besöken i detta rum.
- En person kan ju vara jättetrevlig fyra gånger men inte den femte gången, säger han och betonar att man även undersöker möjligheten att ordna ytterligare ett rum med reträttväg.
Ingen hotbild
Idagsläget finns det ingen uttalad hotbild mot socialen i Finspång.
- Det är ingen som hotat att döda någon, men däremot finns det personer med psykiska och sociala problem som har svårt att behärska sig, säger Håkan Ponthan.
Om Finspångs kommun lever upp till arbetsmiljöverkets krav när det gäller säkerheten på socialen är fortfarande oklart. Ingen på kommunen ha hört något från verket och Folkbladet har inte lyckats nå den person som är ansvarig.
vecka 22-23 Socialförvaltningen flyttar till Metallen
vecka 24 Serviceförvaltningen flyttar till Metallen
vecka 26 Kommunstyrelsekontoret flyttar till Metallen
vecka 26 Den politiska ledningen och Näringslivskontoret flyttar till Lasarettsområdet.
vecka 32 Bygg- och miljöförvaltningen flyttar till Metallen
vecka 34 Löneenheten flyttar till Metallen
Fakta: Finspångs kommun