Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vägföreningarna tar strid för sin sak

Vägföreningarna vill att kommunen ska ta sitt ansvar och stå fast vid beslutet om ett övertagande. Under onsdagen lämnades en namninsamling med över tusen underskrifter in till kommunsstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Vägföreningarna vill att kommunen står fast vid beslutet om ett övertagande. Den senaste vecka har över tusen underskrifter samlats in.

Vägföreningarna vill att kommunen står fast vid beslutet om ett övertagande. Den senaste vecka har över tusen underskrifter samlats in.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2020-05-20 14:07

På måndag ska frågan om vägföreningarna upp i kommunfullmäktige. 

Kommunstyrelsen har redan sagt sitt och mycket talar nu för att det inte blir något övertagande. 

De styrande politikerna vill dessutom riva upp det beslut som ligger från 2009, som handlade om att kommunen ska arbeta för ett övertagande.

– Hur vi än vrider och vänder på det här så blir det ökade kostnader vid ett övertagande, både för kommunen och vägföreningarna. Vi har ett beslut från 2009 som vi inte längre arbetar mot och vi tycker inte att det är schysst mot någon att låta det stå kvar för det ger förhoppningar om att något ska ske. Därför vill vi riva upp det här beslutet, säger Lars Stjernkvist. 

Det här har skapat stor besvikelse bland de vägföreningar som i många, många år gått och väntat på ett kommunalt övertagande.

Frågan sträcker sig så långt tillbaka som till 1970-talet då flera av de större vägföreningarna bildades och då träffade en första överenskommelse med kommunen.

I ett försök att få politikerna att tänka om har tio vägföreningar nu samlat in 1 023 underskrifter som under onsdagen lämnades över till Stjernkvist.

– Vi vill rikta uppmärksamhet på den här frågan och har presenterat för kommunen hur åtta andra kommuner har löst frågan utan extra kostnader varken för kommunen eller fastighetsägarna vid ansvarsövertagandet. Det här är ett beslut som kommer att drabba 26 000 personer. Vi har respekt för att det är tuffa ekonomiska tider just nu. Det förstår vi, men vi förstår inte att man inte på längre sikt kan respektera det avtal som skrevs 1971. Vill man ha med oss ytterområden i kommunen så borde man också kunna få med oss i sina budgetramar, såsom det fungerade under 30 år. Det tycker vi är en rimligen förväntan, säger Johannes Arnell, Åby-Jursla vägförening.

Malin Hallberg, Kimstad vägförening, är inställd på att beslutet om ett övertagande kommer att rivas upp, men vill ändå se fortsatta diskussioner mellan vägföreningarna och kommunen kring hur de ska gå vidare.

– Även om det inte blir ett övertagande de närmsta åren är det ändå viktigt att det blir en fortsatt diskussion. Kommunen måste ha en förståelse för det arbete vi gör och vad är vi driver. Att sköta en vägförening är som att driva ett bolag. Det är hög omsättning och mycket ansvar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!