– Vi brottas i Sverige med ett väldigt stort utanförskap. Vi har haft dubbelt så hög invandring som våra nordiska grannländer tillsammans i snitt per år sedan Magdalena Anderssons regering tillträdde 2014. Det ställer enorma krav på att ha en fungerande integration – och det har vi inte haft, säger Maria Malmer Stenergard, på fredagen på besök i Norrköping.
Utanförskapet tar sig olika uttryck, som kriminalitet, bristande skolresultat och arbetslöshet, säger Malmer Stenergard. Arbetslösheten är stor för hela gruppen utomeuropeiskt födda, men för kvinnor ser det särskilt dystert ut.
Hon presenterade lokala siffror, som visar att i Norrköping är en av tre utomeuropeiskt födda kvinnor, 32,9 procent, arbetslösa. Norrköping är liksom Nyköping och Karlskrona en kommun som sticker ut.
– Långsiktigt skapar det otroligt svåra förutsättningar för Sverige, men också för de här familjerna att komma in i samhället.
Moderaterna presenterar tre vallöften: bidragstak och en jobbpremie för att öka de ekonomiska drivkrafterna att gå från bidrag till arbete, individuell prestationsplan i SFI, där den som inte följer planen kan få sitt bidrag indraget, och att kommuner ska vara skyldiga att ställa krav på heltidsaktiviteter för den som lever på försörjningsstöd.
– I kommuner där man vågar ställa krav minskar man också utanförskapet.
Malmer Stenergard berättar hur hon vid besök i Nyköping träffat en kvinna som varit åtta år i Sverige och som först nu börjat på SFI, efter att ha fött flera barn. Moderaterna vill korta föräldraledigheten från 480 dagar till ett år för de som har lägstanivå i föräldraförsäkring.
Oppositionsrådet Sophia Jarl (M) pekar på att arbetslösheten generellt är högre i Norrköping, en tidigare arbetarstad där de enklare jobben försvunnit. Här har man genom ett försörjningsstödspaket ökat kraven för bidrag.
– Det vi behöver göra i Norrköping nu är att ta nästa steg. Vi säger lokalt att vi behöver ha enkla jobb inom välfärden. Kommunen måste gå i fronten här, hitta de mer enkla arbetsuppgifterna inom äldreomsorgen, skolan och förskolan, säger Sophia Jarl som framhåller att man inte bara kan strama åt bidragen utan att också ge möjligheter till arbetstillfällen, annars ökar man fattigdomen.