Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vädjar till statsministern efter sveket mot de äldre

Det planerade sveket mot de äldre i Norrköping har hamnat hos högsta instans – statsminister Stefan Löfven (S).Sanna Skott, 53, har skickat ett långt, och känsloladdat, brev där hon vädjar om att han ska hjälpa politikerna här att ta sitt förnuft till fånga.

Skrev till Stefan Löfven. Sanna Skott, till höger, vädjar till statsministern att han ska tala Norrköpings politiker till rätta efter hotet mot träffpunkterna. Susanne Holsten jobbar på träffpunkten Linköpingsvägen.

Skrev till Stefan Löfven. Sanna Skott, till höger, vädjar till statsministern att han ska tala Norrköpings politiker till rätta efter hotet mot träffpunkterna. Susanne Holsten jobbar på träffpunkten Linköpingsvägen.

Foto: mikael strand

norrköping2015-05-18 06:30

Träffpunkternas och dagcentralernas osäkra framtid fortsätter att röra upp känslorna hos många.

En av de som reagerar kraftigt är Sanna Skott, som själv arbetat många år inom vården.

Efter – det första – beskedet om att träffpunkterna riskerade nedläggning kontaktade hon kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Jag bad honom komma ned hit och själv berätta för de gamla varför beslutet tagits. Han gjorde ett besök, men gav inga bra svar. Det är inte hans bord, sa han också. Det är inte mitt heller. Jag är inte pensionär och jobbar inte här, men jag brinner för de här människorna, säger Sanna Skott.

När inte lokalpolitikerna, som hon menar, tagit sitt ansvar funderade hon ett slag till.

– Jag vaknade mitt i natten hemma i sängen och sa till mig själv: jag gör ett försök till.

Det blev ett brev med adress Stefan Löfven, laddat med starka ord. Se bara:

"Detta skulle innebära en stor katastrof för dessa gamla, om träffpunkterna försvann. Att sätta tillbaka äldre människor tillbaka till sina lägenheter och ensamheten. Det som händer då är att vi har tagit bort tryggheten, sociala kontakten, gemenskapen, allt detta försvinner för dom gamla."

Hon påpekar också:

"Framförallt så skulle korttidsboendet med personal öka mer än dubbelt, vilket politikerna ville spara ihop till. Vi är tillbaka på ruta ett igen med dubbel kostnad. Fler sjukhusvistelser, mer mediciner, ökad ohälsa, depressioner och psykisk ohälsa, om inte våra gamla har nåt att göra eller gå till. Detta är ingen människa värd."

Sanna Skott avslutar sitt brev så här:

"Så herr Statsminister, om det finns tid för er så skulle min största önskan vara och även för våra gamla här i Norrköping att om ni kan ta en kontakt med våra kommunpolitiker, och se om dom inte kan ta pengar ifrån annat håll. Det borde kunna lösa sig från annat håll, än att ta bort något så livsviktigt som våra träffpunkter. Kommunpolitikerna lyssnar inte på dom gamla. Eran röst herr statsminister skulle höras bättre."

Sanna Skott har också fått en bekräftelse på att brevet nått regeringskansliet – och nu hoppas få ett svar.

– Jag hoppas Stefan Löfven hör av sig. Det är en viktig fråga. Kommunen lägger pengar på flygplats, IFK Norrköping och det måste finnas pengar till de äldre.

Sanna Skott har själv besökt träffpunkten på Linköpingsvägen ofta de senaste månaderna. Efter en stroke äter hon lunch nästan dagligen tillsammans med de äldre.

– Den senaste tiden har jag med egna ögon sett hur psykiskt dåligt de äldre mått efter beskedet på valborg. Det här är allt de har, är deras enda familj. Vad de behöver är lugn och ro på sina träffpunkter.

Det låter å andra sidan som att du är exakt det kommunen söker efter – till deras förslag om frivillig verksamhet?

– Gärna det. Men ta inte bort någon anställd personal för den skull.

Detta har hänt

Underskottet hos vård- och omsorgsnämnden för år 2015 riskerar att bli uppåt 20 miljoner kronor. För att få en budget i balans ville man snabba på den utredning som var tänkt att ta tre år, om att frivillig­organisationer ska ta över träffpunkter för äldre. Redan till hösten vill politikerna att personalen skulle tas tillbaka från träffpunkterna och att föreningslivet ska ta över. På så sätt skulle 12 miljoner sparas i lönekostnader.

Men efter en stark opinion, bland en protestaktion vid Rådhuset, så sköts beslutet som skulle tagits 13 maj upp en månad.

Dagverksamheten för demenssjuka i Krokek läggs dock ned, och besökarna hänvisas till verksamhet i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om