Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad ska man välja här?

Man kan bli snurrig i huvet för mindre. För nu var det gymnasiemässa igen, och tusen och en saker fanns där att välja mellan. Något som niondeklassarna nu är nödgade att göra. Därför fyllde de, i visst sällskap med föräldrar, Teknikhallen på lördagen.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-11-18 19:21

Skolornas försök att locka eleverna är en allvarlig kamp, i något fall kanske rentav på liv och död.

En del av den kampen förs nu med rena reklamslogans: Välj din personliga framtid, Framtidstro-Attraktionskraft samt annat dylikt fanns där att läsa.

Curt Nicolingymnasiet (jodå, Finspång är också representerat) lockar för sin del med en särskild tjejkväll.

Elever i avgångsklasserna representerar sina skolor, går runt som levande reklampelare. En icke livs levande häst ser vi också i vimlet, där handlar det förstås om hästgymnasiet.

Sånt som lockar

Stylisterna stajlar, floristerna binder kransar - och för Rytmusgymnasiet sjunger Lucas Zetterdahl och Calle Leander till gitarr, som ett slags Norrköpings Simon and Garfunkel. Och visst, sådant lockar.

Bland alla de andra i valet och kvalet träffar vi på kompisarna Gabriella Sanchez och Tintin Krüger, där de låter sig informeras av Rudolf Steiner-gymnasiets Mikael Arvehell.

- Jag är ganska säker på, att jag kommer att välja natur. Jag vill bli läkare, säger Tintin.

- Jag kollar typ allt, men jag tror jag kommer att välja något med hotell och turism. Och sedan kanske jobba i något annat land, säger Gabriella.

Ska in till stan

Mikael Arvehell omtalar, att en stor förändring är på gång för Rudolf Steiner-gymnasiet. Till nästa hösttermin hoppas man ha kunnat flytta gymnasieutbildningen till mer central plats, gärna i Industrilandskapet. Grundskolan blir däremot kvar därute.

- Vi har haft vikande elevunderlag till gymnasiet på senare år, säger Mikael Arvehell. Vi tror det blir bättre att ha gymnasiet inne i stan, den miljön är nog bättre för eleverna. Och Därinne finns ju andra gymnasieungdomar också.

- Den här flytten är en stor satsning, och vi har också fyra nya program. Vi känner att det behövs en förändring,

De fyra kommunala gymnasierna hade slagit sig samman om ett gemensamt utrymme i den till Nya parken hörande Teknikhallen, där evenemanget nu ägde rum för första gången. Här finns mer plats än det gjorde i Louis De Geer.

Och, som sagt, hiskeligt mycket att välja mellan. 45 yrkesförberedande program, utspridda på de olika skolorna, och så 31 stycken studieförberedande program...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om