Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad får man för de 42 miljonerna?

Norrköpings kommun har åtagit sig att bidra med nästan 17 miljoner till Citybanan i Stockholm. Man är därtill beredd att hjälpa Banverket med 25 miljoner, för planering av åtgärder på Södra stambanan. Summa 42 miljoner. Men vad kan Norrköping egentligen hoppas få för pengarna?

NORRKÖPING2012-04-26 22:16

I båda de ingressvis nämnda fallen agerar Norrköping ihop med Linköpings kommun och Östsam. De ska stå för en tredjedel var av de totala beloppen.

Mest kritisk är frågan om de 50 miljoner, alltså knappt 17 miljoner var, som de tre åtagit sig att betala till bygget av Citybanan i Stockholm.

Ändrad skrivning

Här handlar det om ett av regeringen godkänt avtal mellan staten och några regioner. Enligt det förslag, som först förhandlades fram, åtog sig staten att "tillsammans med berörda regioner och kommuner utarbeta en... lösning för Ostlänken med avsikt att tidigarelägga objektet".

- Det innebär att vi flyttar fram ett steg till förverkligandet av Ostlänken, sade i december 2007 kommunstyrelsens dåvarande ordförande Mattias Ottosson.

Skrivningen ändrades dock sedan av regeringen till ett mer begränsat löfte om, att Ostlänken skulle ingå i utredningen om höghastighetståg. Men östgötatrojkan skrev likväl under.

Slipper betala?

I utredningen förordades sedan bygget av Ostlänken, varefter regeringen blankt sade nej. Men är det så säkert, att Norrköping slipper betala ut de pengar, som man skrivit under om?

Det är i varje fall kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist övertygad om:

- Det är ju fullständigt orimligt, att Norrköping ska betala för förbättringar i Stockholm om detta inte motsvaras av insatser för järnvägen här.

Då handlar det dock inte längre om Ostlänken utan om dubbelspår Norrköping-Linköping, och om inte det så i varje fall andra förbättringar.

Ännu mera

Utöver detta har Norrköping sedan i höstas, även här samman med Linköping och Östsam, förklarat sig redo att tillskjuta Banverket pengar till planering för sträckan Norrköping-Linköping. 25 miljoner har här nämnts, och 25 plus 17 blir ju summa 42 miljoner.

- Som kommunpolitikerna kan jag försvara de här insatserna, säger Lars Stjernkvist.

- Det sker idag ett omfattande systemskifte, där staten övervältrar kostnader på andra både offentliga och privata aktörer. Det tycker jag inte alls är bra. Men som kommunpolitiker måste man vara pragmatisk.

Det finns hopp

Stjernkvist tycker sig också uppfatta hoppingivande signaler från infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Av stor betydelse blir nu närmast den proposition om infrastrukturen, som aviserats till slutet av året.

Regionernas medfinansiering av Citybanan kritiseras skarpt i en färsk rapport från riksrevisionen. De motprestationer, som regeringen åtagit sig, har inte på sedvanligt sätt bedömts utifrån sin samhällsnytta. Flera av dem är i själva verket olönsamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om