Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad är väl en jul på slottet? Alldeles, alldeles underbar!

Skorpor, vildmarksglögg och pepparkakor.
Det var bara snön som saknades vid årets julmarknad på Löfstad slott.

I början dekorerades granen oftast med mat som äpplen och girlanger av russin, berättade Maria Gärdeman vid en av många guidade turer på Löfstad slott som i helgen höll traditionell julmarknad.

I början dekorerades granen oftast med mat som äpplen och girlanger av russin, berättade Maria Gärdeman vid en av många guidade turer på Löfstad slott som i helgen höll traditionell julmarknad.

Foto:

Norrköping2006-12-04 06:00
Den första helgen i december fylldes Löfstad slott med liv. Portarna slogs upp för en jul på slottet, med en julmarknad alldeles full av godsaker och hantverk. Här fanns det en så kallad vildmarksglögg med smak av blåbär, lingon, enbär och tranbär från Gällivare, rökt strutskött och skorpor av det dinkelmjöl som användes förr.
Slottet fylldes snabbt med besökare som först trängdes vid pepparkaksbakningen i köket. Rebecca Brandtberg och Jennifer Uhman både bakade och bjöd gästerna på kakor.
- Degen är godast, skrattade Rebecca på frågan om hon tycker om att baka pepparkakor.

Julklappar
I det som förr var pigans sovrum trängdes i helgen Daniel Thunbergs välsmakande glögg med Lalola Ryléns tröjor och vantar i vackra och färgglada mönster.
- Jag var med här det första året för 24 år sedan och så i år igen, ler Lalola innan hon säljer ett par vantar som Linda passar på att köpa som julklapp.
Och den som var ute på julklappsinköp kunde hitta mycket smått och gott. I en vrå satt Karl-Olof Granqvist med sina egentillverkade kökssaker av ståltråd.
- Den här har jag kommit på idén till själv, sa han och höll upp en matvärmare av ståltråd.
- Den tar drygt en dag att tillverka.
I rummet intill fanns det smakprov av strutskött i olika former. I ett annat satt elever från Anders Ljungstedska gymnasiets livsmedelsprogram.
- Vi skriver med glasyr på pepparkakor för den som vill ha, sa Henrik Wadell innan han fick i uppdrag av lilla Johannes farmor att dekorera en stor pepparkaka.
För den som var mer intresserad av slottet och dess historia fanns det många guidade turer att välja på.

Guidade turer
I salongen en trappa upp berättade guiden Maria Gärdemar att den tyska seden julgran kom till Sverige först i början av 1700-talet och allra först var det till herrgårdarna den kom.
- Men då handlade det oftast om en liten bordsgran eller en som kunde hänga i taket och inte tog så mycket plats, berättade hon innan det traditionella brandlarmet gick igång.
Men det visade sig, som vanligt, vara ljusstöpningen nere i källaren som dragit på värmen lite för mycket och julmarknaden kunde fortsätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om