Folkhälsomyndighetens mål har varit att samtliga svenskar ska ha erbjudits vaccinering mot covid-19 vid midsommar.
Men hinner man? Redan nu har regionen mött flera motgångar.
Problemen började redan i januari då läkemedelsjätten Pfizer meddelade att man drog ned på leveranserna till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.
Den här gången är det Moderna som med kort varsel stryper leveranserna till Sverige.
Totalt skulle 31 200 doser ha levererats till regionerna den här veckan från fabriken i Schweiz. Istället kommer bara cirka 15 600 från företaget, och först i vecka 8.
Region Östergötland, som skulle ha fått 5 400 doser, mottog beskedet i tisdags kväll.
– Det är synd, vi vill verkligen få ut vaccinet enligt den prioordning som beslutats. Vi får vänja oss vid tanken att det är en jätteinsats och att saker kan hända på vägen, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland till Folkbladet.
Moderna har lovat att alla regioner ska få sin andel vaccin, men frustrationen växer i landet.
– Det är jobbigt för den enskilde, för den som skulle ringa och boka tid och det är tråkigt för oss som planerar. Det är massor med människor som påverkas av detta, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg, till Smålandsposten.
Region Östergötland är ännu så länge inne i fas 1 där äldre på särskilda boenden och personer som har hemtjänst prioriteras kring vaccinationen. När den gruppen är klar kommer personer som är över 65 år att erbjudas vaccin.
– Beroende på hur leveranserna kommer så kan det bli så att vi får köra fas 1 och fas 2 parallellt ett tag, fortsätter Britt Åkerlind som tar det senaste beskedet från Moderna med jämnmod.
– Det hjälper inte att bli frustrerad, det äter bara energi. Vi gör så gott vi kan och lovar att få ut vaccinet så snart vi får doserna till oss.
Förutom Modernas vaccin väntar man på leveranser från Astra Zeneca.
Knappt 17 000 östgötar har fått den första dosen vaccin från Pfizer. Ungefär 6 000 har även fått en andra dos. Totalt kommer cirka 370 000 länsbor över 18 år att erbjudas sprutan. Helst innan midsommar, som sagt.
– Frågan är om man hinner med det när man får så stor tidspress. Det kommer bli tuffare och tuffare. Vår bedömning är att det fortfarande är möjligt. Men som sagt, varje gång det förändras blir det svårare, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Dagens Nyheter.