Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vaccineras - men slipper sprutan

Småbarn i Norrköping ska vaccineras mot influensa. I en ny studie erbjuds barn mellan sex månader och fem år att få vaccinet i form av nässpray.
- Gamla och sjuka drabbas hårdast av influensa, säger docent Lars Stenhammar på Vrinnevisjukhusets barn- och ungdomsklinik. Men det är oftast barnen som är smittkällan.

NORRKÖPING2004-09-22 06:00
Om barnen vaccineras försvinner smittkällan.
- Det är ett av skälen till att vi genomför den här forskningsstudien, säger Lars Stenhammar, som är ansvarig för studien i Norrköping.
Ett annat skäl är att undersöka om influensavaccin i form av nässpray är lika effektivt som när det ges i spruta.
- Vi kommer att genomföra ett så kallat dubbelblindtest, säger Lars Stenhammar. Alla barn kommer att få en dusch i näsan och ett stick i benet, utan att någon vet vilket som är vaccinet.
Förhoppningen är att nässpray ska visa sig fungera lika bra som sprutor.
- Eftersom jag är barnläkare vet jag vilket lidande sprutskräck kan ställa till med. Det vore verkligen behjärtansvärt om den här studien kunde visa att sprutorna kan ersättas av nässpray. Redan i dag finns vissa vaccin som kan ges som nässpray och det finns också vaccin som man kan dricka. Det pågår forskning hela tiden.

Letar barn
Drygt 7 000 barn ska vaccineras på sex olika kliniker runt om i landet. Barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset är en av dem. Vaccinationerna startar i oktober och barnen ska sedan följas noga fram till maj nästa år.
- Än så länge har vi bara gått ut med annonser i dagspressen, säger Lars Stenhammar. Men vi kommer också att vända oss till barnavårdscentralerna för att hitta föräldrar som vill låta sina barn ingå i studien.
Tidigare har barn med kroniska sjukdomar, till exempel hjärtfel, vaccinerats mot influensa.
- Därför vet vi att vaccinet inte har några svåra biverkningar.
Sverige följer rekommendationerna från WHO, Världshälsoorganisationen, när det gäller det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Och WHO förordar inte massvaccination mot influensa.
- Men om den här studien visar att det är effektivt kanske WHO får tänka om, säger Lars Stenhammar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!