Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vab-siffrorna ökar i Östergötland

Från andra halvåret 2008 måste föräldrar skaffa intyg när de är hemma för vård av sjukt barn (vab). Intyget infördes för att sätta stopp för ett påstått omfattande fusk och därmed minska utbetalningarna. Men i Östergötland har istället vab ökat med över fyra procent - trots kravet på intyg.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

NORRKÖPING2009-02-04 00:19
Krav på intyg från förskola eller skola om barnens frånvaro infördes efter att en undersökning visat att mer än var femte utbetalning av tillfällig föräldrapenning är felaktig. Tanken var att intygen skulle minska fusket och därmed utbetalningarna, men nu visar färska siffror att trenden är tvärt om. - Preliminära siffror visar en ökning med 4.4 procent i Östergötland om man jämför andra halvåret 2008 med 2007, säger Viktor Karlsson som är verksamhetsutvecklare på försäkringskassan. Han är försiktig med att dra några slutsatser av ökningen. Svåranalyserat
- Det är oerhört svårt att göra en analys av detta. Då måste man till exempel gå in och titta på om sjukdomsperioderna såg olika ut 2007 och 2008, säger Viktor Karlsson. Men generellt anser han att intygen som de i dag är utformade inte är något bra system. - De har ingen bra träffsäkerhet om man nu ska leta efter fusk. Och så är det omständligt att hantera detta för oss. Och om vi nu skulle ha ett system med intyg hade vi hellre sett ett intyg som var riktat till arbetsgivaren, säger han. De stickprov som görs på intygen visar ett litet fusk, men knappast omfattande. - Runt en procent är felaktiga visar det sig, säger Viktor Karlsson. - Det kan man ju fråga sig. Våra undersökningar visar att ju närmare man granskar desto färre blir felaktigheterna. Men vi ska göra större uppföljningar av det nya systemet innan vi kan säga säkert hur det ser ut. "Piska upp stämning"
Veronica Palm (S), riksdagsledamot och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, är kritisk till både intygssystemet och påståendena om att var femte utbetalning är felaktig. - Det visade sig ju senare att uppgifterna inte stämde. Hälften av de felaktiga utbetalningarna var försäkringskassans fel. Och det var inte bra för socialförsäkringssystemets anseende att piska upp en stämning om fuskande föräldrar, säger Veronica Palm. Hon är också kritisk till intygen i sig. - Vi är tillbaka till ett system med pappersblanketter som ju försäkringskassan vill komma bort ifrån, säger hon. I stället för intyg tycker hon att försäkringskassan ska få mer resurser till stickprovskontroller. - För visst behövs kontroller. Varje skattekrona ska användas rätt, säger hon. Gunnar Axén (M), riksdagsledamot och ordförande i samma utskott, tycker det är för tidigt att dra några slutsatser av ökningen på 4.4 procent. - Man måste först rensa från andra faktorer som spelar in. Vi har en ökning av barngruppen och en ökning av antalet sysselsatta mellan 2007 och 2008. Dessutom gör Försäkringskassan inte lika många stickprovskontroller nu som innan intygen infördes, säger han. Han menar att man måste avvakta innan systemet med intyg kan utvärderas. - Jag vill gärna se en ordentlig uppföljning av detta, men man måste nog vänta några år med det, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om