Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vab-fusket kan fortsätta

De nya reglerna för vård av sjukt barn är inte bara krångliga utan kan också motverka sitt eget syfte. Nya möjligheter öppnas för den som vill fuska.  - Inte alls bra, säger Sandra Eklöf, pedagog på förskolan Fågelsången.

Ett exempel på ett intyg och lite information i ett veckobrev. Det är all information personalen på Fågelsångens förskola fått om de nya reglerna. Sandra Eklöf befarar onödiga konflikter med föräldrar när förskolans personal plötsligt ska agera kontrollant.

Ett exempel på ett intyg och lite information i ett veckobrev. Det är all information personalen på Fågelsångens förskola fått om de nya reglerna. Sandra Eklöf befarar onödiga konflikter med föräldrar när förskolans personal plötsligt ska agera kontrollant.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2008-07-04 03:00
Från den 1 juli krävs att den som stannar hemma från jobbet för vård av sjukt barn, vab, även ska ha ett intyg från förskolan eller skolan där personalen intygar att barnet varit sjukanmält under aktuell tidsperiod och därför varit frånvarande. Det nya systemet är ett led i arbetet med att förebygga och minska fusket bland föräldrar som utnyttjar försäkringssytemet. Med intyget kan försäkringskassan upptäcka fusk innan de gör utbetalningen. Men föräldrar är kritiska till kontrollen. Många föräldrar som tidigare använt sig av internet måste nu återgå till den gamla modellen och skicka intyget till försäkringskassan den vanliga postvägen. Även förskolornas personal har höjt kritiska röster, dels för obehaget att agera kontrollant över föräldrarna, dels för att det ökar deras arbetsbörda. -Vi har fått väldigt lite information och vet inte mycket alls om vad som förväntas av oss, säger Sandra Eklöf som själv är småbarnsförälder och därför kritisk i dubbel bemärkelse. - Att dessutom införa det mitt i sommaren är riktigt dåligt. Enhetscheferna är på semester och vi vet inte vem vi ska fråga. Hon säger att systemet med intyget riskerar att skapa onödiga konflikter med föräldrar. Tänk om vi skriver fel, säger hon. Dessutom är det fortfarande möjligt för den förslagne att fortsätta fuska. Efter att förskolan skrivit under intyget lämnas det tillbaka till föräldern och då är det fullt möjligt att kryssa i ytterligare sjukdagar för barnet. - Det är inte klokt! Då kan ju folk fuska och säga att det är vi på förskolan som gjort fel, säger Sand-ra Eklöf. Enligt kriminalinspektör Evan Gustavsson är det bedrägeri medels urkundsförfalskning, ett brott som kan ge den skyldige fängelsestraff. - Men det blir inga enkla ärenden. De kommer att ta tid att utreda dem, säger han.
En undersökning gör gällande att fusket kostade försäkringskassan 216 Mkr år 2005. Det innebär att var sjätte förälder fuskade. En annan undersökning gör gällande att fusket under samma år uppgick till en kostnad av 650 Mkr. Försäkringskassan tilldelades 300 Mkr av regeringen under åren 2006 och 2007 för att stävja fusket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om