Oppositionen drev istället igenom att den äldsta föreningen, Brottsofferjouren Östra Östergötland, får behålla kommunens förtroende och får hela uppdragsbidraget, under tre år framåt.
Konkurrenssituationen uppstod för några år sedan då Brottsofferjouren Östra Östergötland, som funnits i stan i 30 år, lämnade riksorganisationen.
Riksorganisationen startade då en lokal styrelse i Norrköping, Brottsofferjouren Östergötland, med tidigare politiker som Iréne Lindén.
I den nya situationen avgjordes frågan genom direktupphandling, som den äldsta föreningen vann. Avtalet går ut den 30 juni.
Socialkontoret anser att direktupphandling är olämpligt, då det är svårt att bedöma kvaliteten. Uppdragsbidrag ses som bättre, och tjänstemannaförslaget var att dela ut det som två lika stora bidrag till de båda ideella föreningarna.
Enligt Mona Olsson (V) fanns det brister i beslutsunderlaget, med mycket kunskap om Brottsofferjouren Östra Östergötland, "vi vet vilket bra arbete de gör", men ingenting om de nya.
Kvartetten ville återremittera ärendet, men oppositionen, V, M och SD, som höll ett gemensamt gruppmöte innan nämndmötet, avvisade det. Ärendet avgjordes direkt, och hela bidraget går till Brottsofferjouren Östra Östergötland.
– Vårt huvudargument var att vi litar på deras verksamhet, de har lång erfarenhet i Norrköping. Det fanns ingen anledning att ge pengarna till någon annan, som vi inte visste någonting om, säger Mona Olsson som menar att om föreningen fått mindre pengar hade de inte kunnat bedriva någon bra verksamhet.
Enligt Olsson var det första gången den här mandatperioden som oppositionspartierna gick ihop i socialnämnden, och därmed fick majoritet.
– Jag tyckte att det finns två föreningar som arbetar med det och det är väl rimligt att vi ger ett bidrag till båda två, sedan var inte underlaget fullgott, så där var vårt förslag från Kvartetten att återremittera ärendet, säger Francisco Montero Carnot (S), ordförande i socialnämnden.
Han hade velat få in mer underlag, då man vet att båda föreningarna varit verksamma, och gör ett bra jobb, även om kommunen bara haft avtal med den ena. Han hade också velat se över fördelningen.
– Det är ingenting som säger att bara för att vi ger till båda två att det behövt vara samma summa, men där valde oppositionen att inte vilja ha mer information. De ville att det skulle vara den ena som fick alltihop.