– Den globala ekonomin återhämtar sig långsamt. Vi är ett exportberoende land och vi bedömer att exporten ökar under nästa år, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker, under inledningen av sin genomgång.
Sedan visar hon en mängd tabeller och diagram över läget på arbetsmarknaden som det är nu och över hur man bedömer att den fortsatta utvecklingen kommer att se ut.
Skillnaderna i länet bedöms bestå med låg arbetslöshet i Linköping och hög arbetslöshet i Norrköping.
Branscher som har en nedåtgående trend är framförallt jord- och skogsbruket. Det sysselsätter 2,0 procent av det totala antalet sysselsatta i Östergötlands län. Sysselsättningsgraden har varit minskande i årtionden och den bedöms enligt Annelie Almérus vara fortsatt vikande. Branscher som däremot är på uppgång är exempelvis vård, omsorg, utbildning, IT och handel. Även byggsektorn ökar men Annelie Almérus förklarar att det inte syns i statistiken på grund av att byggbolagen till stor del anlitar utländsk arbetskraft.
– Antalet jobb ökar och arbetslösheten sjunker och under 2016 bedömer vi att utvecklingen tar fart, säger Anneli Almérus.
Det finns dock en stor grupp med utsatt ställning på arbetsmarknaden. Till denna räknas arbetslösa med endast förgymnasial utbildning, arbetslösa med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, arbetslösa födda utanför Europa och arbetslösa över 55 år.
– Utvecklingen har gått snabbt och hur vi ska jobba med de här grupperna har vi inte riktigt landat i ännu. Det kanske inte går att utbilda bort problemen. Vi håller på att titta på hur vi ska arbeta med det här.
När det gäller utrikesfödda menar Annelie Almérus att arbetsmarknaden stärks av den gruppen.
– De kommer att behövas och etableringsuppdraget blir allt viktigare. De som har svårt att få jobb är de med bristfällig utbildning. Ett mer individanpassat arbetssätt är nödvändigt, säger Annelie Almérus och Ingrid Schroeder, arbetsförmedlingschef i Norrköping, tillägger att man har en dialog med kommunen som har hand om svensk-undervisningen för invandrare.
– Man kanske kan korta vägen och lära sig svenska efter den utbildning man har och den nivå man är på. Det är ett sätt att ta vara på kompetensen snabbt. Det är också långa väntetider för legitimationsyrken, vilket fördröjer, säger Inger Schroeder.
robert.svensson@folkbladet.se
011-200 463