Utveckling som pekar i fel riktning
NORRKÖPINGDen svenska högskolan är fortfarande en miljö där männen dominerar. Trots att mer än hälften är kvinnor på grundutbildningarna är det bara 14 procent kvinnliga professurer. Studentkårerna STUFF och Consensus fanns igår på Campus Norrköping för att informera studenterna. På högskolorna är det fortfarande männen som tar hand om toppjobben.
- Det finns något i universitetet som gör att kvinnor inte fortsätter och vi måste få fram vad det är som är problemet, säger Magdalena Gustavsson, utbildningsutvecklare på Studentkåren vid filosofiska fakulteten på Linköpings universitet, STUFF.
<b>Som ett lotteri</b>
Initiativet är taget av SFS, Sveriges Förenade Studentkårer. Affischer och informationsblad har skickats ut till studentkårerna som väljer hur de vill sprida informationen. I Norrköping och Linköping har man valt att illustrera situationen för kvinnorna på forskarnivån med ett lotteri.
- Männen har större chans att vinna än kvinnorna i likhet med chanserna för kvinnor att bli professorer, och kvinnorna har naturligtvis reagerat med att det är orättvist, berättar Magdalena Gustavsson.
<b>Arg och frustrerad</b>
Själv läser hon Samhälls och kulturanalys men har tagit ett studieuppehåll för att arbeta för studentkåren.
- Nog blir jag arg och frustrerad när jag tänker på att det är så här. Alla ska ju ha samma chans oavsett kön, säger hon.
Men hon tror inte att det är kvinnorna själva som valt att inte fortsätta upp på högre nivå.
- Nej, det är tydligt att det inte är så. Män väljer in andra män för att de känner igen sig och det är inte så konstigt, förklarar hon.
<b>Förvånad reaktion</b>
Det är många studenter som inte känner till problemet. Många reagerar med förvåning när de informeras. En av dem är Gustav Sjöbratt.
- Det är första året jag läser här på Campus, byggingenjör, men jag hade ingen aning om detta, säger han förvånat.
John Bertilsson, ledamot i STUFF:s styrelse, hjälpte också till att sprida informationen till studenterna i Norrköping.
- För mig är det en självklarhet att kämpa för jämställdhet. Som kille är det inte roligt att känna sig i vägen för tjejerna, säger han upprört.
Arbetet för jämställdhet kommer att fortsätta även efter informationsdagen.
- Universitetet har ett jämställdhetsråd där vi kårer är representerade, dessutom arbetar vi mycket med detta i vårt dagliga arbete. Men hur man ska lösa problemet är naturligtvis inte okomplicerat, konstaterar Magdalena Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!