Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utveckling som oroar

NORRKÖPING
Brist på arbetskraft hotar inom vård skola och omsorg. Under de närmaste tio åren förväntas hälften av de anställda inom kommuner och landsting att ålderspensionera sig. För Östergötlands län handlar det om omkring 30 000 personer fram till 2010, enligt Svenska Kommunförbundet. Detta diskuterades på en stämma som Östsam arrangerade i Linköping igår.

Norrköping2001-09-28 00:00
I hela landet kommer omkring 625 000 anställda inom kommuner och landsting att ålderspensioneras fram till år 2010, enligt Svenska Kommunförbundet. Rekryteringsbehovet är stort, framför allt inom vård, skola och omsorg.
Bilden av det framtida rekryteringsläget är dyster. Enligt en telefonundersökning som Tco har låtit göra anser drygt två tredjedelar av landets kommunstyrelseordförande att kommunen kommer att få svårt att klara av att rekrytera personal i framtiden. Endast en dryg tiondel har en positiv bild av den framtida rekryteringssituationen.
- Vi har haft en god framförhållning, säger Rita Eklund, kommunalråd.
För att öka kommunens möjligheter att klara framtida rekryteringsbehov påbörjades för drygt ett år sedan ett personalrekryteringsprojekt i Norrköping. Två projektanställda åker runt i skolor för att informera elever om vård- och omsorgsutbildningar. Kommunen ordnar också feriearbeten inom vård och omsorg för att öka intresset.

<b>Största allvar</b>
- Det här är inget problem som man rycker på axlarna åt. Tvärtom tas det på största allvar. Det direkta mötet är nog väldigt betydelsefullt, säger Lena-Britt Rönnberg, projektledare för det regionala kompetensrådet i Östergötland.
Kompetensrådet är ett samarbetsprojekt mellan Länsarbetsnämnden, Länsstyrelsen, Svenskt näringsliv, Saf, LO, Svenska handelskammaren, TCO, Östsam och Linköpings universitet.
Attitydundersökningar visar att kommuner är oattraktiva arbetsgivare, särskilt bland yngre. Att förändra den negativa inställningen är ett viktigt steg, anser Lena-Britt Rönnberg.
- Det är viktigt att ge en mer nyanserad bild än den schablonmässiga mediabilden av stress, utbrändhet och vantrivsel inom vård, skola och omsorg. Vi måste visa på de goda exemplen. Många av de offentliganställda trivs utmärkt på sina arbetsplatser och är stolta över det jobb de utför, säger Lena-Britt Rönnberg.
Lena-Britt Rönnberg menar att inte enbart lönenivån är betydelsefull för att klara konkurrensen med näringslivet, utan även andra aspekter, som att de anställda i kan påverka sitt arbetsschema och sin arbetssituation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om