Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utveckling eller avveckling för varslade postanställda

Omskolas till pedagogassistent, flytta till Nässjö eller kanske gå in i ett bemanningsföretag. Det var några av alternativen som presenterades under den inledande arbetsmarknadsdagen för anställda på Posten. Men minerna var långt ifrån muntra i den fullsatta lokalen. Tanken på att lämna ett företag där man arbetat under flera år är positiv för en del men mycket tung för andra.

Janet Olofsson är en av de 58 som valt att gå. I januari ska hon sätta sig i skolbänken och gå omvårdnadsprogrammet, en tanke hon haft under flera år men som nu blir verklighet. - Man får ge sig själv en spark i rumpan och göra det man vill medan det går, förklarar hon.

Janet Olofsson är en av de 58 som valt att gå. I januari ska hon sätta sig i skolbänken och gå omvårdnadsprogrammet, en tanke hon haft under flera år men som nu blir verklighet. - Man får ge sig själv en spark i rumpan och göra det man vill medan det går, förklarar hon.

Foto:

NORRKÖPING2003-11-05 06:00
Under tre dagar anordnar Posten i Norrköping arbetsmarknadsdagar. På arbetstid får anställda information om arbetssituationen i Norrköping och olika val för att gå vidare efter uppsägning.
- Vi vill att alla ska komma hit, få en uppfattning om arbetssituationen och möjlig fortsättning efter nedläggningen av postterminalen, berättar Lars Lagerholm, terminalchef.

Bemanningsföretag
Redan i dagsläget har ett avtal slutits med Prima bemanningsföretag. De behöver personal och ska anställa 30 till 40 personer som kommer från Posten. Men när exakt det blir är ännu oklart.
- Den 31 augusti nästa år måste det ju vara klart för då ska det vara stängt, förklarar Åke Samnegård som idag arbetar på postterminalen.
Redan idag är det många som har försvunnit, stämningen är nedåt och den mesta arbetsglädjen borta.
- När människor försvinner som man arbetat länge tillsammans med, då är det inte så kul längre, säger Peter Lundqvist på postterminalen.
Men han drabbas inte av uppsägningen utan är en av dem som på grund av att de arbetat så länge på Posten går upp till ODR, gruppreklamterminalen.
- Många unga hos oss får gå för att ge plats åt dem som arbetat längre på terminalen, berättar Annelie Tjernström, som idag arbetar på ODR.

58 frivilliga
Hon är en av 58 som frivilligt valt att lämna sitt arbete på Posten.
- Jag har alltid tänkt att gå vidare men blivit kvar på Posten av bekvämlighetsskäl, ler hon och får medhålla av kollegan Jane Olofsson.
- Ja, man får se det positiva. Det här blir som en spark i baken att ta tag och göra det man länge velat.
Vid arbetsmarknadsdagarna i Luftfartsverkets lokaler presenterade en mängd organisationer olika möjligheter. Arbetsförmedlingen, Norrköpings kommun och Nässjö kommun talade om en positiv framtid. Inom kommunen behövs främst personal till skola, utbildning, vård och omsorg den närmaste framtiden. Just för att möta upp behovet av personal till skolan har universitetet utformat en utbildning för pedagogassistenter just för personal från postterminalen. Och för den som vill fortsätta sitt arbete inom Posten tar terminalen i Nässjö emot en del.
- Det är bra det som presenteras men jag har redan mina val klara, berättar Daniel Söderbäck som ser sin framtid antingen som reseledare eller sportjournalist.
Efter tre år som fast anställd på Posten ser han ljust på framtiden. För honom finns Trygghetsrådet och Futurama, ett bolag inom posten som ska hjälpa de varslade ut till nytt arbete, utbildning eller till att starta eget företag.

Försöker hänga kvar
Men för Johan Frisk som är visstidsanställd är alternativen och stödet inte lika stort.
- Men jag tar det med ro. Försöker hänga kvar så länge det går. Jag har sökt till universitetet, vill läsa statsvetenskap, berättar han.
De är båda unga och har framtiden för sig. Alternativen är för dem många fler än vad de äldre med drygt tio år kvar på arbetsmarknaden.
- Det är klart att det är tungt för många. Sedan tidigare vet man ju också att alla dessa arbetstillfällen som det pratas om så ofta inte har mycket motsvarighet i verkligheten. Det har vi sett inte minst vid andra nedläggningstillfällen, säger Åke Samnegård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!