Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utsläppet kan ha kvävt havsöringarnas rom

Utsläppet i Torshagsån är det värsta som kommunens limnolog har sett i en Kolmårdsbäck. "Det skedde när havsöringens rom ligger i lekbottnarna", säger Simon Karlsson.

Torshagsån är ett av Östergötlands viktigaste vattendrag för reproduktion av havsöring.

Torshagsån är ett av Östergötlands viktigaste vattendrag för reproduktion av havsöring.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2021-10-29 06:45

Som vi berättade i torsdagens tidning riskerar ett borrningsföretag 100 000 kronor i böter efter ett utsläpp i Torshagsån i våras. 

Ån, som grumlades och färgades rödbrun i samband med borrning för bergvärme i Åby, är en viktig lek- och födelsemiljö för havsöring.

– Det är ett av Östergötlands viktigaste vattendrag för reproduktion av havsöring, säger Simon Karlsson, limnolog på Norrköpings kommun.

Limnologi är läran om inlandsvatten. Simon Karlsson har jobbat på kommunen sedan 2015 och är ansvarig för de vattenmiljöer som kommunen förvaltar. 

Utsläppet som skedde i Torshagsån i slutet av mars liknar inget som han varit med om tidigare i sitt jobb som limnolog.

– Fyra gånger sedan 2015 har det skett någon typ av utsläpp i våra Kolmårdsbäckar. Men det har aldrig varit den här visuella påverkan på ån.

Han gjorde själv inget besök vid Torshagsån i samband med utsläppet, men tycker sig ändå kunna dra den slutsatsen utifrån bilder på det missfärgade vattnet.

– Så pass färgat, grumligt, mjölkigt och rött har inte jag påträffat någon gång eller sett några bilder på från något annat utsläpp i kommunen.

Simon Karlsson befarar att grumlingen av vattnet kan ha påverkat hela den havsöringspopulation som finns i ån. Havsöringarna övervakas med hjälp av provtagning inom ramen för det regionala elfiskeprogrammet. Senast i augusti genomfördes elfiske i Torshagsån.

 – Jag har fått råprotokollen från elfisket men inte hunnit analysera det, säger Simon Karlsson som räknar med att analysen är klar nästa vecka.

Går det att säga någonting om resultatet redan nu?

– Ja, de fick laxartad fisk, så ån är inte helt död på havsöring. Det är det jag kan säga på rak arm.

Vid utsläppet ska mängder av slamhaltigt borrvatten och sediment ha runnit ut i ån, vilket påverkar både havsöringar och andra djur.

– Det skedde i ett skede när havsöringens rom ligger i lekbottnarna, säger Simon Karlsson och berättar att partiklarna i vattnet kan ha stoppat syretillförseln till rommen, vilket innebär att rommen kvävs.

– Teoretiskt skulle det kunna påverka avkomman från hela föregående års lek av havsöring.

Hur stora konsekvenserna blir på längre sikt återstår att se.

– Du kan inte utrota en havsöringspopulation genom en händelse. Det finns alltid fisk ute i havet. Men det kan ta en stund innan det byggs upp till den höga tätheten som har funnits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!