Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utsläppen av växthusgaser minskade i Norrköping

Utsläppen av växthusgaser minskade med ungefär 2,5 ton koldioxidekvivalenter per invånare mellan 2005-2020 i Norrköping. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Utsläppen av växthusgaser minskade i Norrköping mellan åren 2005-2020. Enligt statistiken fanns en ökning runt 2010. Men under åren har utsläppen minskat med 2,5 ton per invånare.

Utsläppen av växthusgaser minskade i Norrköping mellan åren 2005-2020. Enligt statistiken fanns en ökning runt 2010. Men under åren har utsläppen minskat med 2,5 ton per invånare.

Foto: Anonymous

Norrköping2022-10-04 10:00

Nyhetsbyrån Siren har gått igenom siffror från statistikdatabasen Kolada om hur det ser ut med utsläppen av växthusgaser per invånare i samtliga kommuner i Sverige mellan åren 2005-2020. Enligt Siren har utsläppen under perioden 2005-2020 minskat i de flesta kommuner i Sverige förutom hos ett tiotal. För Östergötlands del minskade utsläppen i samtliga kommuner.

När man kollar hur siffrorna ser ut för Norrköping har det skett en minskning mellan åren 2005 och 2020. Utsläppen tycks ha sjunkit med en tredjedel under mätperioden. Enligt siffrorna för Norrköping släpptes det ut 6,85 ton koldioxidekvivalenter per invånare 2005. 2020 var siffran 4,37 ton per invånare.

– Det ser olika ut vad kommunerna gör, och det beror på de lokala och regionala förutsättningarna. Det finns hela skalan från att stötta näringslivets omställning, till att stötta invånarnas omställning till mer hållbar konsumtion, till att bygga nya stadsdelar som är hållbara, till vad man gör i den egna verksamheten, säger Andreas Hagnell, miljö- och energiexpert på Sveriges kommuner och regioner (SKR) till nyhetsbyrån Siren.

Kommunsiffrorna har beräknats av Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) med data från Nationella emissionsdatabasen och SCB. Industriverksamhet, vägtrafik eller en stor andel jordbruk kan ge höga utsläpp i en kommun.

Fotnot: Utsläppssiffrorna säger inget om klimatpåverkan från enskilda personers konsumtion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!