Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utsattes för olaga hot - inget händer

NORRKÖPING
För drygt tre år blev Mensura Seferovic slagen, hotad till livet och kränkt av en för henne främmande man. Hon polisanmälde genast händelsen. Trots att hon vid upprepade tillfällen gått till polisen och frågat har hon ännu inte fått svar på vad som hänt med ärendet.
- Jag pratar dålig svenska och det verkar som om polisen inte orkar bry sig då, säger hon.

En man slog och hotade Mensura Seferovic i november 1999. Hon polisanmälde händelsen, men väntar ännu på upprättelse och svävar i ovisshet om vad som hänt sedan polisanmälan.
ROBERT SVENSSON

En man slog och hotade Mensura Seferovic i november 1999. Hon polisanmälde händelsen, men väntar ännu på upprättelse och svävar i ovisshet om vad som hänt sedan polisanmälan. ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-01-18 00:00
I november 1999 besökte Mensura Seferovic och hennes dåvarande make Socialförvaltningen på Nya Rådstugugatan i Norrköping. Enligt Mensura började en man i väntrummet att provocera dem. Han skrek "jävla zigenare" och sa att han ville skära halsen av alla zigenare, däribland Mensura och hennes make.
Han spottade på maken ville få ut honom på gatan för att slåss. När Mensura sade att han inte hade med hennes make att göra fick hon en örfil.

<b>Djupt kränkt</b>
Mensura Seferovic kände sig djupt kränkt av påhoppet och slaget. Därför kändes det viktigt för henne att polisanmäla händelsen, som rubricerades som misshandel och olaga hot. Eftersom hon talar dålig svenska fick hon tolkhjälp när anmälan gjordes.
- Jag fick vänta sex timmar på tolken, berättar hon på knagglig svenska.
Det var inget mot den väntan som följde.
Över tre år har förflutit sedan polisanmälan gjordes. Men hon vet inte ett dugg om vad som hänt med den sedan dess. Eftersom hon inte har råd med telefon har hon gått direkt till polisen för att fråga.
- Jag har gått till polisen säkert 20 gånger. "Snälla kvinna, hur länge ska jag vänta?" frågade jag nu senast, berättar hon.
- Det måste ju minst vara en prins, eftersom jag fått vänta så länge, skämtar hon mitt i eländet.

<b>Hjälp med kontakterna</b>
Vid senaste besöket fick hon äntligen ett namn på handläggaren, Leif Netterlid, kriminalkommissarie.
I höstas kontaktade hon Byrån mot diskriminering i Norrköping för att få hjälp i kontakterna med myndigheterna.
- Vi har förhoppningar att det ska lösa sig nu när det är klart vem som är hennes handläggare, men varför ska en person få vänta i tre år på att få en handläggare? Även om polisen är överhopad med arbete får man inte missa att det är individer det handlar om, säger Mary-Ann Ekström, på Byrån mot Diskriminering.
När Kjell Svensson, chef för Norrköpingspolisens kriminalenhet, går in och tittar i polisens datorsystem ser han att ärendet inte är slutredovisat.
- Om det skulle ha avskrivits hade hon underrättats, säger Kjell Svensson.

<B>? Har det dragit ut på tiden för att utredningen har låg prioritet?</B>
- Det kan vara så, för vi har mycket att göra. Men det kan finnas många orsaker. Till exempel att vi inte lyckats hitta gärningsmannen, säger han.
Mensura Seferovic upplever att hon diskriminerats av polisen för att hon talar dålig svenska.
<B>? Hur kommenterar du det?</B>
- Det är klart att det är ett handikapp att inte kunna språket. Det underlättar om man talar svenska eller språk som engelska eller tyska. Men vi tar även hjälp av tolkar om det behövs, säger Kjell Svensson.
Folkbladet har inte lyckats nå handläggare Leif Netterlid för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om