Utrotningshotade arter ska räddas

I Sverige finns drygt 4.000 arter av växter och djur vars existens inte är säker på lång sikt. I Norrköpings kommun finns 500 av dessa arter. De presenteras i en nyutgiven rapport av Norrköpings kommuns gatu- och parkkontor. 500 arter är en skrämmande siffra, som dock inte behöver betyda att alla är försvunna om några år:

- Här i Pjältån kan man få se exemplar av den hotade fiskarten flodnejonöga, men även öringen går upp här och leker, berättar kommunekologen Jonas Edlund.

- Här i Pjältån kan man få se exemplar av den hotade fiskarten flodnejonöga, men även öringen går upp här och leker, berättar kommunekologen Jonas Edlund.

Foto:

NORRKÖPING2004-05-12 06:00
- Det är många goda krafter som agerar för att ha kvar den mångfald av arter som vi har idag och framtiden får utvisa hur bra vi lyckas, säger kommunekolog Eva Siljeholm som tillsammans med kollegan Jonas Edlund igår hade en pressträff där den nyutgivna rapporten presenterades.
Träffen var förlagd i Skriketorpsravinen nära Åby, där en del av dessa 500 arter finns representerade.
- Här finns bland annat fisken flodnejonöga, som leker och lägger rom i Pjältån, men det är en fisk som är starkt hotad och då med i rödlistan.
I ravinens branter står ståtliga ekar i vars inre det finns många olika sällsynta skalbaggar som till exempel läderbaggen och den bruna guldbaggen. På ekarna kan man hitta vedsvampar, som den sällsynta blektickan och ovanliga lavar som blyertslaven.
Ja, här myllrar det av exklusiviteter.
- Mångfalden av växter och arter inom Norrköpings kommun är både märklig och fascinerande, men tyvärr är som sagt många av dem också hotade.
- Genom olika inventeringar som kommunen, länsstyrelsen och andra genomför, fås hela tiden ny kunskap om olika arter. Kunskapen gör att vi kan vidta åtgärder för att bevara den fantastiska mångfald som finns här i kommunen.

Fyra åtgärder
- Vi brukar tala om fyra viktiga åtgärder för att rädda hotade arter och det är insamling av fakta, spridande av information, skötsel av området och skyddande av detsamma.

<B>+ Villka växter och djur betecknas då som rödlistade och hotade?</B>
Det är artdatabanken vid statens lantbruksuniversitet som på uppdrag av Naturvårdsverket tar fram så kallade rödlistor, där de hotade och sällsynta arterna förs upp. Listorna revideras med några års mellanrum för att alltid vara aktuella.
- Ett av kriterierna för att föras upp på rödlistan är om arten under senare år har minskat kraftigt, trots att den kanske ändå finns i stora numerärer.
- Det kan också vara en art som bara finns i små och isolerade populationer. Då är den givetvis extra sårbar.

<B>+ Vad är då orsaken till att vissa arter minskar och rent av försvinner?</B>
- Det förändrade landskapet, både skogs- och jordbrukslandskapet är huvudorsaker. Det är det moderna jordbruket och skogsbruket som omvandlar landskapet i en takt som inte arterna kan hänga med i. I vattendrag kan det vara föroreningar, försurning eller
byggnation av bland annat dammar som fragmenterar ett vattendrag och hindrar arter som måste vandra för att överleva, säger Jonas Edlund.
- Men numera tycker jag att vi är på god väg att förbättra många saker och om vi tar Skriketorpsravinen som exempel är den skyddad via något som heter Natura 2000, vilket är ett europeiskt nätverk för skyddsvärd natur. Skyddet är lika starkt som för ett naturreservat.

Rödlistade exempel
Bara för att alla ska få några fler exempel av rödlistade arter i Norrköpings kommun, plockar vi ytterligare några exempel av de 500 i den rapport som biologen Anneli Gustafsson och tecknaren Vesa Jussila nyligen färdigställt på uppdrag av Norrköpings kommuns Gatu- och parkkontor:
Kärlväxterna buskvicker, idegran och knippnejlika, mossorna alsidenmossa och vedtrappsmossa, svamparna blekticka, gultagging, rutkremla och sommarsopp, lavarna brunpudrad nållav, parasitsotlav och naken ragglav, däggdjuren hasselmus, lodjur och utter, fåglarna berguv, jorduggla, rapphöna, skäggmes och trastsångare.
Grod- och kräldjuren hasselsnok och större vattensalamander, fiskarna asp och nissöga, fjärilarna apollofjäril, lövskogsnunna och svartfläckig högstjärt, skalbaggarna barkrödrock, ekbarkborre och källarlöpare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om