Utreds efter rasistattack
En handläggare på Migrationsverket i Norrköping har genom sitt Facebook-konto uttryckt åsikter om de som deltog i upploppet i Rinkeby för en månad sedan. Verket startar nu en utredning mot mannen för att se om han har uttalat sig främlingsfientligt. - Jag vill inte föregå utredningen, men de här åsikterna rimmar väldigt dåligt med vår värdegrund, säger verkets kommunikationschefen Jonas Lindgren.
Jonas Lindgren menar att det inte finns något som tyder på att han missköt sitt arbete.- Det är en väldig skillnad på att som privatperson säga att: "Somalia är ett land med bara rövarband och muslimska terrorligor", även om det är olämpligt, och att i sin yrkesroll låta den åsikten påverka beslut om människor som kommer från Somalia. Det är ljusår mellan det, och vi har inte sett några tecken på att det påverkat hans yrkesroll.- Men det är ändå allvarligt. Om vi vänder på det: tänk en tjänsteman på Försäkringskassan. Om han i sin blogg börjar raljera över människor med en viss diagnos, nog skulle det verka vara fel.- Eller: man kan fråga sig om det är lämpligt att arbeta på Amnesty om man är för dödsstraff.- Alla har en rätt att uttrycka sig, men när man skriver på ett kontrakt med Migrationsverket åtar man sig också för att arbeta enligt den värdegrund som vi har (se faktaruta).Arbetsrättslig fråga
I ett liknande fall i Skåne för några år sedan avskedades en polismästare sedan han skickat meddelanden med främlingsfientligt innehåll. Men han fick senare tillbaka sin tjänst sedan det bedömts att han uttalat sig privat och inte i tjänsten. Förbundsjuristen Torsten Nilsson på Statsanställdas fackförbund påpekar att yttrandefriheten är en väldigt stark lag och menar att det inte går att avskeda någon för vad de tycker.- Vi som medborgare är skyddade från ingrepp av staten för saker som vi tycker. Om man är anställd av staten så minskar inte det skyddet.Olika roller
- Det är en annan sak om han blir dömd för något brott, som hets mot folkgrupp, då kan staten vidta åtgärder.- Det är också en annan sak att prata om han pratat utifrån sin yrkesroll, som: "Vi här på Migrationsverket tycker..." Han får medhåll från Jonas Lindgren:- Om han hade startat en Facebook-grupp som hette Vi-handläggare-på-Migrationsverket och där uttalat sig så hade det varit annorlunda.
I vårt agerande mot andra ska vi: sätta den enskilda människan i centrum respektera människors förutsättning, gränser och okränkbarhet möta människors behov av att veta och förstå tro på människors vilja och förmåga att ta ansvar arbeta med empati stödja den sökande att ta tillvara sin rätt ge likvärdig behandling och fatta förutsägbara beslut ha korta handläggningstider och vara tillgängliga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!