Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utredning om PFAS-risker när Nodra park ska byggas

Nu går planerna för den nya returpunkten Nodra park ut på samråd, som en del i ansökan om miljötillstånd. Samtidigt pågår en utredning gällande PFAS i området, och hur bygget skulle påverka Ljura bäck.

Ljura bäck flyter inte långt från området när Nodra park, en jätteanläggning med både returpunkt och omlastningsstation, ska byggas. Risken för spridning av PFAS från den gamla deponin utreds nu.

Ljura bäck flyter inte långt från området när Nodra park, en jätteanläggning med både returpunkt och omlastningsstation, ska byggas. Risken för spridning av PFAS från den gamla deponin utreds nu.

Foto: Eva Jensen

Norrköping2023-05-14 10:00

PFAS är ett samlingsnamn för ämnen som har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. Ämnena är skadliga för människor om man utsätts för dem under lång tid och de är extremt svårnedbrytbara. Förekomst av PFAS har konstaterats både i Ljura bäck och i området där den nya returpunkten ska byggas.

– Det är inget konstigt eftersom det är en gammal kommunal deponi där. Vi har hittat PFAS i alla större nedlagda deponier, säger Jenny Bergström, strateg på samhällsbyggnadskontoret.

Inför den ansökan om miljötillstånd som ska skickas in i början av nästa år har man nu tillsatt en utredning både om PFAS-förekomsten och om det finns risk för spridning. Det tas nu prover både i sediment, ytvatten och grundvatten vid flera tillfällen.

– Vi har påträffat PFAS i Ljura bäck men inte i sådan mängd att det är en jättefara. Men vi behöver vända trenden, säger Jenny Bergström, som betonar att det än så länge bara finns preliminära rapporter. Slutrapporten ska lämnas i höst.

Ljura bäck är en lång bäck som även tillförs PFAS från andra verksamheter, till exempel brandövningsfältet vid Kungsängen.

Finns det risk för spridning av PFAS i samband med bygget av Nodra park?

– Det är det som är frågetecknet. Det finns en annan utredning som är gjord om hur byggnationen ska påverka deponin och när det gäller andra ämnen ser man att det inte kommer att påverka negativt. 

På ett sätt kan bygget av returpunkten vara positiv ur miljösynpunkt, då hårdgjorda ytor innebär minskad infiltration och därmed sannolikt en minskad spridning av föroreningar. Å andra sidan är själva bygget en risk då jordmassor flyttas och ämnen kan frigöras.

Kan det bli aktuellt med en sanering innan bygget?

– Ja, någon form av åtgärd kan det bli tal om. Men vilken typ av åtgärd har tillsynsmyndigheterna inte satt ner foten om.

Som en del i den processen har allmänheten nu möjlighet att komma med synpunkter angående anläggningens lokalisering, omfattning och utformning och även de miljöeffekter som verksamheten kan medföra. Synpunkterna ska lämnas in senast den 12 juni. 

– Sen ska vi sammanställa allt och ta fram ett komplett underlag innan vi lämnar in tillståndsansökan. Sen räknar vi med att det tar ett till två år innan vi får ett beslut, säger Peter Nimrodsson, enhetschef drift och underhåll på Nodra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!