Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utländska sköterskor och läkare ska snabbare in i vården

NORRKÖPING
Nu samverkar landstinget i Östergötland med länsarbetsnämnden och Europeiska socialfonden för att snabbare ta tillvara läkare och sjuksköterskor med utländsk bakgrund i hälso- och sjukvården.

Norrköping2001-06-08 00:00
Det finns två skäl till det: dels är bristen på läkare och sjuksköterskor stor och dels menar man att mångfalden är till nytta för verksamheten.
I ett pressutskick från landstinget talas det om att nya kulturer, traditioner och religioner idag är en del av vårt län. Östergötlands befolkning är mångkulturell.
Samtidigt är bristen på läkare och sjuksköterskor stor i hela landet och förväntas öka. Inom landstinget behövs nu ytterligare ca 100 läkare och 150 sjuksköterskor. Bland invandrarna finns en delvis outnyttjad resurs inom dessa yrkeskategorier, menar landstinget.
Problemet är att det tar för lång tid och är en invecklad väg till svensk legitimation för utländska läkare och sjuksköterskor som inte är EU/EES-medborgare. För en specialistläkare kan det ta upp till sju år.
Projektet Mångfald ska utveckla en utbildningsmodell som påskyndar processen till en svensk legitimation. Möjligheterna till en god introduktion i svensk hälso- och sjukvård ska också förbättras. Samtidigt ska kunskapen om mångfald hos medarbetare höjas för att bättre förstå och ta tillvara olikheter hos både patienter och medarbetare.


<b>Brist på arbetskraft</b>
- Inledningsvis är det sjukvårdens behov av läkare och sjuksköterskor som styr valet av målgrupp för projektet, säger Björn Grip (v), ordförande i landstingets personalberedning.
- Satsningarna riktar sig i första hand till "arbetslösa" läkare och sjuksköterskor med utländsk examen (utanför EU/EES) som just nu är på väg till svensk legitimation. I andra hand till de läkare och sjuksköterskor som idag arbetar inom andra yrken.
En inventering som gjordes i mars i år visar att det finns ca 40 utländska läkare och 35 sjuksköterskor i Östergötland. De är i åldrarna 25-55 år och kommer från ca 20 länder.
- Den brist på arbetskraft som vi kan se framöver kräver att vi lyckas tillvarata all tillgänglig arbetskraft på ett bättre sätt, säger Greta Karlsson, marknadsansvarig vid länsarbetsnämnden.
Projektet, som genomförs med start i höst, kostar totalt 12 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om