Utländska läkare förstärker sjukvården
NORRKÖPINGPå onsdagen började ett antal tyska läkare sin introduktion i sjukvården i Östergötland.Projektet att rekrytera vårdpersonal som redan finns som flyktingar i landet har fått klartecken. 40 läkare och 15 sjuksköterskor har spårats upp bara i Östergötland.Det ska enligt vad tidningen Landstingsvärlden uppger i sitt kommande nummer bli möjligt att ge arbetstillstånd till vårdpersonal från personer utanför EU-området.
Sex av de tyska läkarna går till primärvården, ett par ska till medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset och någon till geriatriska kliniken på Universitetssjukhuset.
<b>Flyktingar</b>
Förra veckan blev det klart med pengar till invandrareprojektet. Från sjukvårdshåll kom 4,9 miljoner kronor. Länsarbetsnämnden har bidrar med 5,3 miljoner kronor.
- Det är horribelt att det i dag tar så lång tid för dessa läkare att få svensk legitimation, säger Robert Ring på landstingets personal- och utvecklingsstab. Det kan dröja upp till sju år.
- Först måste ett omfattande prov avläggas i svenska, därefter ett medicinskt prov för allmänläkare eller för specialister provtjänstgöring, Vi räknar med att kunna snabba på tiden så att svensk legitimation kan erhållas på halva tiden. Om genomsnittstiden i dag är fem år vill bör vi kunna komma till halva tiden för de flesta.
De undersökningar som skett i länet visar att här finns mellan 30 och 40 läkare samt mellan 10 och 15 sjuksköterskor med utländsk legitimation.
- Om vi sedan vidgar sökandet till grannlänen bör det finnas gott underlag till vårt mångfaldsprojekt. I projektet varvas svenskundervisning och praktik.
<b>Arbetskraftinvandring</b>
AMS och Migrationsverket föreslår regeringen att personer inom bristyrken ska få arbetstillstånd i två år, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.
De nya läkarna från tredje land måste skaffa sig svensk legitimation som utfärdas av Socialstyrelsen, skriver Landstingsvärlden. Däremot är det ännu inte klart om de måste avlägga de omfattande kunskaps- och språkprov som gäller för länder utanför EU-området.
- Det skulle verkligen vara önskvärt om det gick lättare att få arbetstillstånd för läkare utanför EU-området, säger Ring. Jag har förfrågningar från omkring 30 läkare som vill komma till Östergötland. Dagens bestämmelser gör arbetskraftinvandring närmast omöjlig.
Främst vill läkare från öststaterna komma till Sverige. Landstinget i Östergötland har kontakt med läkare från Ryssland, Rumänien och Ungern. Även läkare från Indien vill ha arbete i Östergötland.
<b>Tvingas ligga lågt</b>
- Vi tvingas ligga lågt med dessa ansökningar om arbete hos oss, omtalar Ring. Det blir allt för krångligt att tränga igenom byråkratin. Om man lyckas klara av en svårighet stöter man strax på en ny, det är ett slags moment 22-situation. Så jag välkomnar verkligen om det blir lättare med arbetstillstånd till bristyrken i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!