Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utesluten "vilde" tar ny sats i kyrkovalet

En politisk "vilde" ställer upp i kyrkovalet i Norrköping på söndag!
Det handlar om Bengt Olof Dike.
Utesluten ur moderaterna i kyrkomötet och utesluten ur Kyrkans Väl i kyrkofullmäktige, ställer han nu upp i nybildade partiet "Hederlig kyrka".

Bengt Olof Dike vid Hedvigs kyrka. Frågan är om han kommer in i församlingens kyrkoråd också, dit han kandiderar i kyrkovalet på söndag.
Foto: Anita Kjellberg (011-200 462)
anita.kjellberg@folkbladet.se

Bengt Olof Dike vid Hedvigs kyrka. Frågan är om han kommer in i församlingens kyrkoråd också, dit han kandiderar i kyrkovalet på söndag. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-09-13 06:00
Bengt Olof Dike har dock suttit kvar både i kyrkomötet och kyrkofullmäktige trots uteslutningarna ur partierna. Och tidigare blev han också utesluten ur moderaterna i kommunpolitiken, där han satt i kommunfullmäktige.

<B>+ Utesluten här och utesluten där. Varför, Bengt Olof Dike, verkar du inte passa in någonstans?</B>
- Jovisst passar jag in, men uppenbarligen inte när jag var en av dom som slog larm om den misstänkta kyrkoskandalen i Norrköping, det vill säga när tre ledande kyrkopolitiker, varav två moderater och en centerpartist såg ut att ha tagit ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst som inte kunde styrkas. Dessutom känner jag mig inte som någon "vilde", utan är stabilt förankrad i den politiska filosofi som alltid väglett mig.

<B>+ Många har synpunkter om dig och de flesta säger att du är kunnig, en bra talare och kan vara riktigt trevlig, minsann. Men samtidigt en urusel lagspelare, som inte kan lyssna på andras åsikter och samarbeta inom ett parti?</B>
- Självklart kan jag samarbeta. Men försöker samtidigt tänka själv, vilket är oerhört viktigt. Särskilt i ett parti som satte rättstryggheten och sanningen i fokus. Nu tycks det vara si och så med den saken.
- Påståendet att jag inte kan samarbeta är konstruerat av den styrande klicken i moderaterna i Norrköping, som var besvärad över att jag i det senaste provvalet kom på valbar plats och för att jag inte alltid nickat bifall till de nyliberala förslagen därifrån.

<B>+ I Hederlig kyrkas partiprogram, står det bland annat att ni vill ge Svenska kyrkan framtidsro och framtidstro, samtidigt som många ser dig som ärkekonservativ? Hur går det ihop?</B>
- Jag är inte alls ärkekonservativ. Jag är social och värdekonservativ och vill sätta den främst i samhället som har det sämst.

<B>+ Men om man är med i ett parti, måste man väl kunna komma överens med majoriteten i olika frågor och sedan hålla den linjen tillsammans. För om alla skulle dra åt olika håll, faller väl allt sönder och samman?</B>
- Det har inte varit några problem i den moderata kommunfullmäktigegruppen och i kyrkan sedan 1985, förrän kyrkoskandalen avslöjades. Bortsett från ett undantag, nämligen min genom åren starka kritik mot riksdagsmannen Gunnar Axén och hans ultraliberala och för moderaterna helt främmande ideologi, som bland annat förespråkat månggifte. Det är Axén som varit en motor för att få bort mig från partiet.

<B>+ Vad säger att det går bättre med det här nystartade partiet Hederlig kyrka?</B>
- Först avgör väljarna hur pass starkt stödet blir och sen står vi naturligtvis gemensamt bakom programmet, vilket bland annat presenteras i tidningen Valextra, som gått ut till alla hushåll.

<B>+ Nya partinamnet är ju kontroversiellt, om du menar att andra skulle tillhöra en "Ohederlig kyrka"?</B>
- Vi vill markera hederligheten, mot bakgrund av de nämnda penninguttagen och där en av de ovannämnda är polisanmäld för bedrägeri. Vilket nu handläggs av åklagare. För övrigt vet väl de som skott sig vad de själva gjort.

<B>+ Kyrkovalet omfattar fyra delar: kyrkomötet (kyrkliga riksdagen), stiftsfullmäktige, kyrkofullmäktige och kyrkoråden (församlingarna). Vilka ställer ni upp i?</B>
- Grupperingen Hederlig Kyrka ställer bara upp i kyrkofullmäktige. Men några av dess kandidater, bland annat jag själv, finns också på Hedvigs väl och framtids-lista till kyrkorådet.

<B>+ Förhoppningar?</B>
- Att vi ska få så starkt stöd som möjligt av väljare, som vill att det ska gå rätt och riktigt till i kyrkan och att inga ska kunna sko sig på uppdrag.

<B>+ Vilka är era viktigaste valfrågor?</B>
- Att verka för en demokratisk kyrka, med levande församlingar, gemenskap, stillhet, men också glädje som skänker kraft och styrka i vardagen. Vi vill också värna den enskilda människan, hennes okränkbarhet och värdighet. Vi vill verka utifrån kyrkans intresse och inte partipolitiska intressen och sätta ordet, sanningen och rätten i centrum.

<B>+ Ni vill jobba för en orädd och offensiv kyrka och mot fusk och orättvisor, enligt partiförklaringen. Anser du att det är mycket sådant inom kyrkans värld?</B>
- Ja, det har varit allt för mycket, både på stiftsnivå och i vår samfällighet. Tyvärr har en, också moderat, stiftstyrelseledamot plockat ut pengar i förlorad arbetsersättning för en som jag ansåg, tveksam resa till Indien. Men både denna kandidat och de båda moderaterna i Norrköping har ändå fått förnyat förtroende av sitt parti medan jag kastats ut ur partiet.

<B>+ Du lär ha fått självaste ärkebiskopen K G Hammar ilsken, när du vid senaste kyrkomötet ifrågasatte Hammars idé om att ge islam och muslimer större utrymme i den svenska samhällsdebatten? Varför detta ifrågasättande?</B>
- Ja, ärkebiskopen var, om inte ilsken, så mycket engagerad när vi hade en intressant debatt i frågan och jag hade kritiserat att han, som ärkebiskop och främste företrädare för vår kyrka, hade framträtt i en debattartikel i detta ämne. Religionsfriheten är självklar och jag ifrågasätter inte den på något sätt men vi i kyrkan förväntar oss ju att ärkebiskopen först och främst ska tala för sin kyrka och inte för någon annan religion.

<B>+ Slutligen, kan du ge en orsak att överhuvudtaget gå och rösta, med tanke på det stora ointresset för kyrkovalet bland allmänheten?</B>
- Det finns många orsaker att gå och rösta och utnyttja sin rätt att som medlem i kyrkan, drygt 80 procent är ju fortfarande det i Sverige, påverka kyrkans framtid, hindra extrema gruppers försök att utnyttja kyrkan, som exempelvis sverigedemokraternas.
- Vår svenska folkkyrka behöver en stark demokratisk anknytning, så att den inte styrs av mindre kyrkliga eliter. Vi ska inte ha någon präst- och elitkyrka, utan en bred demokratiskt förankrad folkkyrka.

FOTNOT: De politiker i Norrköping som misstänktes för att ha tagit ut felaktiga ersättningar friades av tingsrätten och den stiftsstyrelseledamot som misstänktes ha tagit ut felaktig ersättning vid resan till Indien friades av en helt oberoende utredare, tillika revisor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om