Det säger Pontus Karlbom som är integrationssamordnare på länsstyrelsen i Östergötland, en av dem som ligger bakom pilotprojektet. Idén är hämtad från Gävleborg där man lyckats bra med integrationen av nyanlända.
Lokalvårdare
Genom pilotprojektet i Norrköping har tio nyanlända fått möjlighet att utbilda sig till lokalvårdare samtidigt som de läst yrkesinriktad svenska. Under sex månader har lokalvårdsutbildning, som anordnats av Lernia, varvats med studier i svenska för invandrare, SFI, av kommunen. På förmiddagarna har de pluggat svenska och på eftermiddagarna har de haft praktisk och teoretisk städutbildning.
Gott resultat
Projektet avslutades på torsdagen med ett gott resultat: Sex av tio har fått någon form av jobb på sina praktikplatser.
– Det har varit jättebra att vi fått en chans att visa vad vi går för, säger Tarhiya Husen som har fått sommarjobb på Scandic hotell, där hon praktiserade.
Hon kom till Sverige, med sin elvaårige son, från Somalia för fyra år sedan.
Nöjda
Även Christine Namaalwa från Uganda och Ali Alqahazi från Jemen är nöjda med yrkesutbildningen trots att de på torsdagen inte hade fått klart med jobb.
– De har sagt att de ska ringa, säger Christine Namaalwa förhoppningsfullt.
Hon kom till Sverige, med sin 15-åriga dotter, för två år sedan. Längtan efter att få återförenas med sina två andra barn, 10 och 13 år, som är kvar i hemlandet är väldigt stor.
– Så fort jag får ett jobb så kommer de hit. Fram till dess bor de kvar hos mina föräldrar, säger Christine Namaalwa.
Arkösund
Även Ali Alqahazi är full av tillförsikt. Han praktiserade på Arkö kursgård. I fem veckor fick han upp klockan fyra på morgonen för att ta några olika bussar ut till Arkösund och därifrån båt till Arkö kursgård.
– Får jag inget jobb så kan jag ju starta eget nu när jag har erfarenhet och utbildning, säger han.
"På hugget"
Lernias Mats Norén som håller i flera olika lokalvårdsutbildningar, på uppdrag av arbetsförmedlingen, är också nöjd med pilotprojektet.
– De här deltagarna har varit på hugget, de vill verkligen ut i arbetslivet, säger han.
325 000 kronor
Länsstyrelsen Östergötland har bidragit med 325 000 kronor till projektet vars syfte varit att hjälpa nyanlända att snabbare komma ut på arbetsmarknaden och bli mer anställningsbara. Inte mycket pengar med tanke på resultat, menar Pontus Karlbom.
– Det är framförallt en stor vinst för de här individerna men också en besparing för samhället som inte behöver betala ut ekonomiskt bistånd, säger Pontus Karlbom som hoppas att länets kommuner ska ta över finansieringen och fortsätta med den här satsningen.
Det pågår just nu ett liknade integrationsprojekt i Mjölby, där länsstyrelsen har gått i och sponsrat en svetsutbildning för nyanlända.