Utbildning för chaufförer "lyxvara" som kommunen inte har råd med
NORRKÖPINGBussförarutbildningen i Norrköping har länge bidragit till att invandrare kommer bort från bidragsberoende och ut i arbetslivet. Men nu hotas utbildningen av nedläggning. Det är en av flera åtgärder på grund av ekonomiska besparingar inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Bo Andersson, rektor på Transporttekniskt utbildningcenter, TUC, tror inte att bussförarutbildningen i Norrköping kommer att läggas ned. Vi får ut så många bidragsberoende i arbetslivet så det hoppas jag verkligen inte, säger han. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
<b>"lyxvara"</b>
- Det är en prioritering som vi är tvingade att göra på grund av besparingar inom nämnden. Vi har valt att satsa på basutbildningar och barn och ungdom, berättar Peter Kennerfalk som efter årsskiftet tillträder som ordförande för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
I flera år har det lagts pengar på det som kallas kvalificerad yrkesutbildning, det som varit en del av kunskapslyftet. Men nu är det stopp.
- I dagens ekonomiska läge är dessa utbildningar en lyxvara som vi inte har råd med, förklarar Peter Kennerfalk.
Förslaget som nämnden har lagt fram innebär att alla yrkesutbildningar för vuxna i Norrköping skulle läggas ner. Det gäller bland annat vidareutbildningen för florister, billackerare och bussförarutbildningen som Transporttekniskt utbildningcenter, TUC, håller i.
<b>Hjälpt många</b>
Bo Andersson, rektor på TUC, anser att kommunen kommer att förlora på en nedläggning.
- Vi har hjälpt många människor med invandrarbakgrund ut i samhället, bort från försörjningsstöd. Det är ett av få chanser för dessa grupper att få komma ut i arbetslivet och samhället, säger han.
På bussförarutbildningen i Norrköping utbildas 64 elever per läsår. Utbildningen har riksstatus men 60 procent av deltagarna är norrköpingsbor.
- Sista året har drygt 30 människor kommit bort från bidragsberoende tack vare vår utbildning. Den är attraktiv för invandrare eftersom det är så kort utbildningstid, berättar Bo Andersson.
En kurs under vårterminen var avsedd för 16 invandrare. Innan utbildningen var klar hade åtta av dessa redan fått ett jobb. Det är idag en stor brist på bussförare, ungefär 4 000 saknas. Men Peter Kennerfalk på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden tycker inte att det är kommunens sak att se till att det finns tillräckligt med förare.
- De som går utbildningen får visserligen jobb men nu får branschen själva ta ansvar. Vi prioriterar att få bort människor från försörjningsstöd och då blir det inte de kvalificerade yrkesutbildningarna som prioriteras, förklarar han och menar att kommunen har andra resurser som fungerar bättre.
Genom nedläggning av yrkesutbildningarna i Norrköping beräknas nämnden spara drygt 30 miljoner kronor. Beslus fattas om cirka två månader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!