– Kommunala skolor satsar mer på uppföljning och vidareutbildning av sin personal, konstaterar Olle Johansson. Han anser att detta kan vara en viktig orsak till varför de kommunala grundskolorna har fler behöriga lärare, jämfört med de fristående skolorna i kommunen.
Varför friskolorna över lag, inte har en lika stor andel behöriga lärare med legitimation som de kommunala skolorna, undrar Olle Johansson också.
– Men jag tror att det finns är en stor skillnad mellan friskolorna. Idéburna friskolor tror jag över lag har fler obehöriga lärare. På Kunskapsskolan däremot har man en annan syn på behörighet. Skolan har också fler lärare med legitimation, konstaterar Olle Johansson.
Visserligen har 70 procent av lärarna i kommunens grundskolor legitimation och har behörighet i ämnet men det finns ämnen som engelska, där endast 37 procent av de lärare som undervisar i ämnet har behörighet. För av 377 tjänstgörande lärare i engelska i grundskolan är det bara 139 lärare som lärarlegitimation och behörighet i engelskämnet.
– Jag tror generellt att behörighet i språk är en bristvara, säger Olle Johansson.
Statistiken blir också missvisande, när lärare i de tidiga årskurserna, som saknar formell behörighet i engelska, ändå undervisar i ämnet på lågstadiet, enligt Olle Johansson.
Den stora utmaningen i framtiden, är att få de behöriga lärarna att välja Norrköpings kommun som arbetsgivare, när det redan i dag är konkurrens om vissa lärargrupper, konstaterar Olle Johansson.