Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utan ström i tre dygn

Strax före lunch på måndagen var 132 kunder i länet fortfarande utan ström efter stormen Helga.

Stormen Helga. Ett av många träd som föll på fredagen. Här i Oxelbergen.

Stormen Helga. Ett av många träd som föll på fredagen. Här i Oxelbergen.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2015-12-07 14:30

Merparten, 112 stycken kunder, fanns i Norrköpingstrakten.

Enligt regionchef Björn Persson vid Eon handlade det om Krokek, Strömsfors, Åbytrakten, utåt Svärtinge och Skärblacka- och Vångatrakten.

– De har haft strömlöst sedan i fredags eftermiddag. De är inne på sitt tredje dygn, sa Björn Persson vid lunchtid på måndagen.

Han räknade då med att de skulle få tillbaka strömmen under dagen.

När det var som värst, när det blåste som mest, var ungefär 15 000 kunder i Östergötland utan strömförsörjning. Med fjärrkopplingar fick man ner det till 10 000 till fredagskvällen.

– När vi hade gjort fjärromkopplingarna kunde vi inte göra mer, utan då måste man ut i fält och göra omkopplingar ute på linjerna. Det är inte tillåtet att göra under stormens gång, utan det måste vara tillräckligt lugnt för att med säkerhet kunna gå ut i skogen, säger Björn Persson.

Tio kopplingsgrupper åkte runt för att geografiskt lokalisera var orsaken till felen var någonstans, så man kunde koppla in delar av de ledningslinjer som blivit helt utslagna. På det sättet fick man in ytterligare 7 000 kunder.

På lördagsmorgonen började reparationsarbetet, ett arbete som pågick under hela helgen. Strategin: att börja där man fick in så många kunder som möjligt för varje reparation.

– I söndags eftermiddag var vi nere i runt 300 avbrott som var kvar. Men då fick vi bakslag: det blåste upp igen.

700 nya kunder i Valdemarsvik drabbades.

50-60 montörer har jobbat hela helgen.

– Självklart är det så att vi förstår och inser att det här är väldigt besvärligt för våra kunder, och alla som blir strömlösa, när det drar ut på tiden. Det första som händer är att kyl och frys inte fungerar och att matvaror blir förstörda, säger Björn Persson.

Vad har man för möjlighet att få ersättning om man drabbats?

– Det sker med automatik, säger Björn Persson.

Det är en ersättningsnivå efter tolv timmar, en efter 24 timmar och en efter 48 timmar. Efter tolv timmars avbrott kan det handla om en tusenlapp för normalkunden.

– När nästa elnätsfaktura kommer blir man krediterad den ersättning som man är berättigad till. Så man behöver inte göra någon egen anmälan.

Efter stormarna Gudrun och Per har man börjat gräva ner ledningar, men fortfarande är stora delar av elnätet luftburet. Där man inte kan gräva ner byter man ut oisolerade luftledningar till isolerade luftledningar, som tål att ett träd lutar sig mot ledningen.

Helga

Stormen Helga drog in över Östergötland på fredagen.

Som mest var 15 000 av Eons kunder strömlösa i länet.

I söndags eftermiddag var det 300 som på grund av Helga var utan el.

50-60 montörer har varit i gång under helgen.

Arbetet fortsatte under måndagen.

Då var fortfarande 112 kunder utan el, främst i Krokek, Strömsfors, Åbytrakten och kring Skärblacka och Vånga.

"När det blir extrema vädersituationer, med storm och orkanstyrka i vindarna, blir det väldigt utmanande för oss, och för alla andra elnätsbolag också", säger Björn Persson, regionchef vid Eon.

Eon har till största delen ett landsbygdsnät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om