Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uruppförandet av operan en hyllning till Sandström

På fredag är det världspremiär på en dramatiserad konsertversion av tonsättaren och östgötasonen Sven-David Sandströms sista stora opera "Livets bok", med SON i De Geerhallen i Norrköping.

"Han skulle ha varit oerhört lycklig", säger dirigenten Tobias Ringborg inför uruppförandet av Sven-David Sandströms sista opera. Bredvid norska sopranen Hege Gustava Tjønn och Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON.

"Han skulle ha varit oerhört lycklig", säger dirigenten Tobias Ringborg inför uruppförandet av Sven-David Sandströms sista opera. Bredvid norska sopranen Hege Gustava Tjønn och Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-10-12 11:00

Det blir en fyra timmar och 45 minuter lång föreställning, med två pauser. Förutom Norrköpings symfoniorkester är 22 solister, två körer och danselever från De Geergymnasiet med på scenen.

– Mig veterligen är det här den största produktionen SON har gjort, i modern tid i alla fall, säger Henrik Marmén, konstnärlig chef för SON.

Enligt honom kan publiken vänta sig en omtumlande upplevelse, där man vänder och vrider på mänskligheten och livet, med utgångspunkt i Niklas Rådströms roman "Boken", baserad på Bibeln.

undefined
Tonsättaren Sven-David Sandström (1942 - 2019).

– Sven-David Sandström var bördig från Östergötland, född i Motala och uppvuxen i Borensberg. Jag kommer ihåg så väl när jag pratade med honom, när jag var ganska ny som chef här, om att jag ville highlighta hans verk. Då var han redan ganska sjuk. Då sa han själv: "Men du, jag håller på att skriva på en opera, med Niklas Rådström, och det är det jag är mest angelägen om att få framfört. Tänk om den skulle kunna få sitt uruppförande i Norrköping".

Ett halvår senare dog Sandström, 2019, i Stockholm där han var bosatt. Nu går hans dröm i uppfyllelse. 

– Sven-David var en sådan person som kände nästan alla människor i svenskt musikliv. Det här verket var så pass stort att man var tvungen att sätta rätt många av dessa människor i arbete. Så fort man kontaktade någon så var det "Ja, det är klart att vi måste göra det här". Det kändes som det var personligen viktigt för många, säger Henrik Marmén.

– Han var en väldigt omtyckt person, tillägger dirigenten Tobias Ringborg. 

undefined
Norska sopranen Hege Gustava Tjønn är Herrens första ängel och ofta på scen. "Jag kommer när Herren vill säga något, och det vill han ju ofta".

– Det är en ära att få vara med om det här, säger norska sopranen Hege Gustava Tjønn, som spelar Herrens första ängel.

Hon berättar att Sandström den här hösten skulle fyllt 80 år, och att man nu spelar det här för honom, som en hyllning. Som så många andra operor handlar också den här om livet och döden.

undefined
Regissören Peter Oskarson har beskrivit verket som essensen av mänskliga erfarenheter över 3 000 år.

Regissören Peter Oskarson har beskrivit verket som essensen av mänskliga erfarenheter över 3 000 år. Publiken får följa med “The Man” och “The Woman”, på flykt från lustgården, på en resa genom bibliska miljöer. Librettot av Rådström är på engelska. Musiken beskrivs som lättillgänglig, då Sandström övergav modernismen för ett romantiskt och vackert tonspråk.

undefined
Jeremy Carpenter och Miriam Treichl är "The Man" och "The Woman". Här under repetition med SON.

Sandström och Rådström skrev operan utan att ha en beställning, vilket visar hur viktig den var för dem. Det blir två föreställningar: 14 och 15 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!