Uppsägningar tidigast andra halvåret 2002
NORRKÖPINGDet blir inga varsel eller uppsägningar på Whirlpool förrän tidigast andra halvåret 2002. Det framgår av den sociala plan för "omställningen" av fabriken i Norrköping som företagets styrelse antagit. Företaget kommer att genomföra en kartläggning av alla tillsvidareanställda med början efter nyår. De anställda erbjuds ett års uppsägningstid, tre månaders extra lön för den som slutar självmant eller avgångspension.
Sven Karlsson, klubbordförande på Whirlpool, är ganska nöjd med det sociala program företaget och facket nu presenterat för de anställda. Man måste acceptera att företaget tagit ett beslut att flytta tillverkningen, menar han: När domaren har blåst är det mål, även om reprisen visar att det var fel. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Nu har steg 2 i MBl-förhandlingarna klarats av och företaget har tillsammans med de fyra facken (Metall, CIV, SIF och Ledarna) fastställt de ekonomiska ramarna och en social plan för avvecklingen.
Det är fortfarande oklart när de första varslen kommer att läggas. Troligen blir det tidigast under andra halvåret nästa år.
<b>Kartläggning</b>
Innan dess kommer en stor kartläggning av de tillsvidareanställda att genomföras av externa konsulter. Syftet är att "utveckla personalen antingen mot ett jobb i företaget eller ett annat jobb utanför företaget" heter det i den personalinformation de anställda på Whirlpool fått i veckan. Kartläggningen är frivillig och företaget understryker att det inte handlar om att peka ut vilka som ska sluta eller inte sluta.
Företaget samverkar med kommunen, länsarbetsnämnden, arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet som brukligt är vid avvecklingar. Man kommer också att genomföra en utbildning för chefer hur man genomför svåra samtal, d v s uppsägningar. Bråvikshälsan ställer upp för de som behöver hjälp eller socialt stöd.
<b>Tre lösningar</b>
Whirlpool har tre olika lösningar för de som sägs upp:
12 månaders arbetsfri uppsägningstid med bibehållen lön. Den som får nytt jobb med lägre lön under uppsägningstiden får löneutfyllnad upp till den lön Whirlpool betalade vid avgången. Uppsägningstiden används till vidareutbildning.
Tre extra månadslöner för de som själv säger upp sig under tiden 1 juli 2002 till 31 december 2003. Undantagna är anställda inom utvecklingsavdelningen och i globala funktioner där individuella överenskommelser gäller.
Avgångspension för den som fram till siste december 2003 fyller 58 år. Pensionen är 80 procent av slutlönen. Företaget betalar också full kompension för andra pensionsformer som ITP, ITP-K, SAF-LO-avtalet och nya pensionssystemet.
Samtidigt som man planerar för avveckling - eller omställning - av fabriken pågår produktionen för fullt på Whirlpool, till och med på övertid. Försäljningen går bra just nu. En av anledningarna är att franska Moulinex gått i konkurs.
- Det har förändrat marknaden till viss del, säger personalchef Ulf Grandin.
- Men det påverkar inte på något sett det strategiska beslut som koncernen tagit att en del av tillverkningen ska flyttas till Kina.
Ulf Grandin räknar med att Whirlpool kommer att behålla i stort sett nuvarande personalstyrka hela nästa år. Några varsel är inte att vänta före sommaren.
<b>Domaren har blåst</b>
Omställningen ska vara genomförd år 2004. Då ska Whirlpool enbart tillverka inbyggnadsugnar. Hur många som arbetar på fabriken då beror hur man lyckas med dem.
- Marknaden finns, frågan är hur stor andel av den vi kan ta, säger Ulf Grandin.
Sven Karlsson, ordförande i Metallklubben är ganska nöjd med förhandlingarna så här långt.
- Man måste vara realist. Visst kunde vi önskat oss mer på vissa punkter, men i stort sett är det här bra.
Man måste gilla läget. Även om man har mycket att göra på Whirlpool just nu så är det kört för den tillverkning som ska iväg till Kina.
- Domaren har blåst i pipan. Då är det mål, även om man på reprisen kan se att det var ett felaktigt domslut, säger Sven Karlsson.
Det som händer härnäst på Whirlpool är en stor kartläggning av personalen. Det är viktigt också för facket att veta vilka som med rätt utbildning kan behålla jobbet och vilka möjligheter andra har.
- Det är också viktigt för folk att förstå att det här jobbet tar slut. Då är det dags att fråga sig "vad kan jag?" och gå vidare, säger Sven Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!