Problem kring mannens anställning började under våren 2019 när han sökte tjänstledigt för att prova en egen näringsverksamhet.
Han beviljades inte det. Istället planerade arbetsgivaren in mannens sparade semester under samma period. Efter detta vände han sig till förbundet som förhandlar kring brott mot lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet.
Arbetsgivarverket kopplades in och efter förhandlingar gick Migrationsverket med på att betala ett skadestånd till mannen.
Parallellt med detta kallades han in till ett samtal med sin chef och delgavs då kritik från anonyma källor som ansett att hans sätt att uttrycka sig påverkat deras arbetsmiljö negativt.
En utredning av företagshälsovården, Previa, efter den händelsen visar att det inte får gå till så då det anses kränkande att framföra sådana påståenden om ens karaktär från anonyma källor.
Under sommaren 2020 sägs mannen upp efter att han inte klarat av sin säkerhetsprövning. Skäl till detta anges vara att han har uttryckt missnöje med myndigheten och med sin arbetssituation och anses då vara sårbar för utpressning. Varför han uttryckt ett missnöje framgår inte.
"Påståendena är så vaga till sin natur att det är svårt att ta ställning till riktigheten", skriver fackförbundet i stämningsansökan.
Fackförbundet kräver att Migrationsverket ska förklara uppsägningen som ogiltig samt att mannen ska få 130 000 kronor i skadestånd.