Inom Region Östergötlands behovstrappa för hjälpmedel hamnar rollatorn på en tredje plats av sju, under kategorin hjälpmedel som krävs för att förflytta sig i bostaden. I praktiken innebär detta att få blir beviljade rollator idag om de inte är beroende av den inom det egna hemmet.
– Kraven säger att man ska vara så pass illa däran att man inte kan ta sig mellan kök och vardagsrum för att få rollator, säger Rune Andersson. Kravet borde vara att man ska kunna komma ut!
– Det handlar om att kunna träffa andra, fyller Ulla Bäckman i. Det är så man håller sig vid liv. Kommunen uppmanar oss att vara ute för att hålla oss friska – ofta förutsätter det att pensionärer har en rollator. Inomhus kan man i alla fall hålla sig i saker, den möjligheten finns inte utomhus.
Tillgången till rollator gör äldre mindre isolerade och låter dem fortsätta leva sitt vardagliga liv fullt ut. Även mängden fallolyckor skulle kunna minska genom sänkta rollatorkrav, menar PRO.
– Många äldre är yra och lite skakiga, säger Ulla Bäckman. Med en rollator kan de känna sig trygga.
En rollator kan kosta så mycket som 3 500 kronor – en ansenlig kostnad för många pensionärer – och kräva en lång tids sparande. PRO jämför den med dygnskostnaden för sjukhusvård på cirka 4 500 kronor.
– Medelinkomsten för en pensionär är 13 800 kronor före skatt, säger Rune. Det finns ingen plats för att köpa en rollator där.
– Dialogen om det här är viktig, avslutar Verner Bilde, ordförande i PRO Norrköping. Vi vill få igång den.