Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppmaning till unga killar: Tafsa på tjejer och lägg ut

På flera orter förekommer en uppmaning bland barn på appen Tiktok: Tafsa på tjejerna – och lägg ut i sociala medier. I Norrköping verkar inte fenomenet fått fäste, men däremot förekommer andra kränkningar mot unga tjejer.

I Norrköping förekommer att pojkar i sexan, sjuan ber sina tjejkompisar om nakenbilder.

I Norrköping förekommer att pojkar i sexan, sjuan ber sina tjejkompisar om nakenbilder.

Foto: Gorm Kallestad

Norrköping2021-04-09 17:00

Just nu sprids uppmaningar på olika sociala medier om att killar ska tafsa på tjejer, filma det och lägga ut på "tafsar-dagen" den 15 april. Exempelvis har en skola i Linköping uppmärksammat detta, och även flera orter i Sörmland. 

– Det är inget som har slagit igenom så att jag ser det i kränkningar än så länge. Det förekommer mellan varven liknande saker, men just det här på Tiktok har jag inte sett, säger Stephan Andersson, barn- och elevombud i Norrköpings kommun.

Däremot lyfter han ett problem med att killar ber tjejer om nakenbilder. Det här förekommer bland barn i sexan, sjuan.

– Det kan vara någon som nästan är en kompis som frågar. När tjejen säger: Nej det får du inte, kan de få väldigt otrevliga svar.

– När man läser de sakerna kan man inte förstå att de kan kommunicera på det sättet. Det börjar vänskapligt men sen bryter det ut, säger Stephan Andersson.

I vissa fall kommer bilder ut och då är det svårt att få bort dem från internet. Stephan Andersson uppmanar föräldrarna att polisanmäla i dessa fall.

– Som vårdnadshavare behöver man veta att det kan förekomma.

Stephan Andersson är inte förvånad över att uppmaningar av de slag som den på Tiktok förekommer.

– Det finns mycket mer sånt än vad man tänker borde finnas. 

Hur tror du att det kan uppstå?

– Det behövs bara att någon kommer på något som någon annan tycker låter kul. Sen sprids det så otroligt fort via sociala medier. Man märker nästan inte var det kommer ifrån. Det är därför det är så viktigt med värdegrundsarbete i skolan. 

Bland annat finns arbetsmaterialet Stopp! Min kropp! som många förskolor jobbar med och som handlar om att lära barn att sätta gränser.

– Sen måste det leva vidare. Skolan får inte vara så upptagen av sina ämnen att de inte hinner prata om saker. För barn är det viktigt att känna att de är i ett sammanhang, där sammanhanget säger är det här inte är okej. Det är viktigt att vara tydlig med vad som gäller, och det behöver man prata mycket om.

Vad kan man som förälder göra?

– Det är alltid jätteviktigt att försöka hålla i samtalen om hur det är och engagera sig i vad de gör på sociala medier. När ni ger ert barn en telefon, säg att: Om jag är orolig kommer jag att titta i den. Det är väldigt svårt att komma och säga det i åttan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om