Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upplagt för nya friskolor

Fler fristående grundskolor är väl vad s-ledningen för barn- och ungdomsnämnden sist av allt vill ha. Det ekonomiska läget är ju knepigt nog ändå.
Men nu finns likväl en hel drös av ansökningar om nya skolor, som ska upp på nämnden nästa gång.

NORRKÖPING2004-09-09 06:00
Två av ansökningarna avser grundskolor med idrottskaraktär. Det gäller dels den s k Fair Play-skolan, som Folkbladet skrev om i i går och dels den skola som Tultra Utbildnings AB vill starta.
Fair Play vill, genom att ta bort timmar i andra ämnen, få utrymme för ämnet Idrott och hälsa en gång om dagen. Skolan ska, om Skolverket ger sitt ja, ombildas till aktiebolag.
Även Tultra ska ha just idrott och hälsa som särskild inriktning och räknar med 6-7 timmar i veckan i det ämnet.
Bakom den tredje ansökan står I Ur och Skur skolan Skattkammarön, som ska bedrivas med Friluftsfrämjandets Ur och Skur-pedagogik som bas. Barnen ska få kunskap genom vistelse i och upplevelse av naturen.
I alla tre fallen har nu Skolverket tillställt kommunen ansökningarna för yttrande. Till barn- och ungdomsnämndens nästa möte finns nu ett förslag till beslut, undertecknat av nämndens ordförande Li Teske (s). Varigenom det i varje fall är klart, hur socialdemokraterna kommer att rösta.
Det finns, påpekas det där, redan sju fristående grundskolor i Norrköping med tillsammans ca 1300 elever. Det är 8 procent av antalet skolbarn i kommunen.

Färre elever
Nu har elevantalet i kommunen minskat på senare år, med 18 procent i åldrarna 6-11 år. Under de kommande fem åren kommer elevantalet i åldrarna 6-15 år att minska med ytterligare ca 2.000 elever. Största minskningen fram till år 2008 blir inom åldersgruppen 11-13 år.
Redan detta innebär stora omställningsproblem, som leder till merkostnader. Det är ju mer eller mindre omöjligt att optimalt parera minskningarna, utspridda som de är över hela skolbeståndet i kommunen.
Som lök på laxen har ju också skolorna i Simonstorp och Kvarsebo, nedlagda av barn- och ungdomsnämnden i fjol, återuppstått som friskolor. Med de merkostnader som detta medför, och som då går ut över de kommunala skolorna.
Samtidigt har kommunen, framhålls det också, en mycket ansträngd ekonomisk situation där barn- och ungdomsnämnden har krav på anpassningar och besparingar. Senaste prognosen pekar också, trots alla besparingar och krav på nollresultat, mot ett underskott på 13 milj kr för i år.

Mindre kaka
Om fler friskolor får starta skulle det försvåra de fortsatta strukturella anpassningarna. Det skulle ge "mycket påtagliga negativa konsekvenser för Norrköpings skolväsende". Kort sagt får kommunens kvarvarande skolor då en mindre kaka att dela på.
Också mot den speciella inriktningen idrott och hälsa har man invändningar i beslutsförslaget. Visserligen blir det alltmer ett folkhälsoproblem, att barn och ungdomar är fysiskt inaktiva. Men skolor med idrott och hälsa som profil kommer knappast att dra till sig de elever, som bäst skulle behöva mer idrott.
Tvärtom lär det bli "fel" elever, som söker sig dit. Och dessutom finns redan fungerande idrottsklasser på Borgsmoskolan.

Vad säger verket?
Den föreslagna skrivningen kommer, med - av all erfarenhet att döma - rätt stor säkerhet att antas av barn- och ungdomsnämnden. Men om den sedan också bevekar Skolverket, det är en annan fråga. Verket brukar mest ta hänsyn till hållbarheten i den sökandes koncept.
Också i Östra Stenby är, som Folkbladet redovisat, krafter i rörelse för att få en fristående grundskola där efter den, som kommunen lade ner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!