Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Upphöjda spår ska det vara

Upphöjt läge för hela spårområdet vid det nya resecentrum, som ska stå klart när tågen börjar rulla längs Ostlänken – det är vad kommunen vill se. Detta ska man nu än en gång, och med bättre faktaunderlag, ta ställning till. Här blir det billigare för kommunen – men dyrare för Trafikverket.

Något i den här stilen, kanske? Till höger det upphöjda spårområdet, och framåt i bilden  bebyggelse på det nya Butängen. Men något som man kan vara lugnt förvissad om, det är att exakt så här kommer det inte att se ut.

Något i den här stilen, kanske? Till höger det upphöjda spårområdet, och framåt i bilden bebyggelse på det nya Butängen. Men något som man kan vara lugnt förvissad om, det är att exakt så här kommer det inte att se ut.

Foto:

NORRKÖPING2014-04-24 06:38

En fördjupad utredning om nya resecentrum lades fram på onsdagen. Där belyses tekniska och ekonomiska förutsättningar för resecentrum, liksom för utvecklingen av Butängen till blandad innerstad.

Här handlar det om sex spår upphöjda till ett 80 meter brett spårområde, och därunder ett antal passager för trafiken – som då för spårvagnarnas skull måste ha en höjd på minst 5,60 meter.

Utredningen tar också ställning för att tunneln vidare mot Linköping inte dras under polishuset och Norr Tull, utan i riktning Bergslagsgatan.

– Med Norr Tull-alternativet finns spårgeometriska problem. Dessutom skulle Norr Tull bli en stor byggarbetsplats, och byggnader som gamla Pihlska skolan måste lösas in och rivas.

– Bättre är då att vrida upp spårområdet en aning. Där finns det inga spårgeometriska problem, förklarade projektledaren Michael Porath vid onsdagens presskonferens,

I utredningen beskrivs järnvägsområdet som Trafikverkets sak medan resecentrum – "de delar av projektet som betjänar kollektivtrafiken" – däremot är kommunens ansvar.

För Trafikverkets del bedöms det upphöjda läget bli 1,9-2,8 miljarder dyrare än markläget. Resecentrúm blir däremot mellan 500 och 700 miljoner "billigare" – för kommunen, alltså.

Förhandlingarna med Trafikverket bör kunna komma igång inom ett till två år. Men kommer då verket att gå med på sådan kostnadsökning?

– Man ska undvika att uttala sig alltför kategoriskt. Det är naturligtvis inte självklart, att Trafikverket rakt av betalar alla kostnader för ett upphöjt läge, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

– Utan man får räkna med förhandlingar, där ingen får hundra procent. Men jag är optimist. Här finns sådana fördelar, att vi har en god förhandlingsposition.

Frågan har varit uppe i fullmäktige förr men hade då ingen riktig aktualitet. Nu börjar det däremot bli "skarpt läge"

– Det handlar här om den mest dramatiska stadsutvecklingen i Norrköping under lång tid, sade Stjernkvist..

I kommunstyrelsens presídium, som ställt sig bakom utredningen, ingår även oppositionsrådet Fredrik Bergqvist (M).

– I Norrköping byggdes förr om åren nya landmärken i stort sett varje decennium. Men inte under de senaste 30-40 åren, Stadsbiblioteket är väl det sista där man vågade vara provokativ, sade han.

– Men det här området är inte bundet av någon annan arkitektur. Så här kan man verkligen ta ut svängarna.

– Järnvägen förbinder människor men skapar också barriärer i stadsmiljön, sade kommunalrådet Bengt Cete (MP)

– Idag är Butängen en ganska svårtillgänglig stadsdel. Men det är jätteviktigt, att stadsmiljön hänger samman. Vi ska också ha ett resecentrum med två framsidor,.

Väldigt mycket återstår. Än så länge finns inga ritningar, och kostnadsberäkningarna är synnerligen ungefärliga.

Men om något i den här stilen kan förverkligas, då kommer Norrköping att bli en knutpunkt för kollektivtrafiken "som saknar motstycke i Europa". Med bussar och spårvagnar i markplanet går det snabbt att byta mellan trafikslagen, och här kommer också att kunna etableras ett "högkvalitativt kommersiellt och kulturellt utbud".

Utredningen lades på onsdagen fram för kommunstyrelsen, och juni ska kommunfullmäktige ta ställning till den.

Där slås fast, att kommunens kostnader för infrastruktur kommer att bli "betydande". En miljard, som det väl utan vidare kan komma att handla om, skulle bara den innebära en årlig kapitalkostnad på 50 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om