Det var inte styrelsen, som arbetat med anbuden i upphandlingen om Idrottsparkens ombyggnad, utan den av styrelsen tillsatta beställargruppen.
I den satt, utöver Lejefors och Lindgren, även Jan Ekman, projektsamordnare på fastighetskontoret, konsulterna Urban Tjernström (Byggteam AB) och Björn Sandh, WSP samt Jan-Olov Johnson.
– Där var det ganska många möten under den här perioden. Det fanns ett par hyllmeter med pärmar, med analyser av anbuden som konsulterna hade jobbat med, säger Göran Lindgren till Folkbladet.
Resultatet blev det A4-papper, som nu förelades styrelsen. Redovisningen är där synnerligen kortfattad; en uppställning i tabellform.
Extra möte
Det var den 1 oktober, som detta (extra) styrelsemöte hölls. Förutom Lejefors och Lindgren deltog, som suppleant, kommunens controller Claes-Göran Magnell. I övrigt var två ordinarie platser och lika många suppleantplatser vakanta – obesatta, alltså.
Närvarade på detta möte gjorde även Urban Wennerberg, ekonom på kommunens internbank, konsulten Urban Tjernström samt, som sekreterare, Jan-Olov Johnson.
Av A4-pappret framgick att två av anbudsgivarna – Skanska samt Åhlin & Ekeroth – hade diskvalificerats. Deras ansökningshandlingar var ofullständiga, eftersom de inte hade angett något pris. (Till den saken ska vi återkomma.)
Kvar i leken var då NCC och Peab. Deras anbud beskrevs som ”likvärdiga” ifråga om värderingsgrunderna organisation, förståelse för entrepenaden, förståelse för entrepenadformen och incitamentskonstruktion.
Men Peab var billigare. Medan NCC låg 33 procent över för den fasta delen, och 25 procent över ifråga om redovisad riktkostnad. Och det avgjorde då saken.
Enkelt beslut
Styrelsens beslut blev nu att ”fastställa redovisad anbudsvärdering”, det vill säga anta Peab som totalentrepenör för ombyggnaden av Idrottsparken.
– Ett enkelt beslut, säger Göran Lindgren.
Eftersom vi vill se mer av den där säkert intressanta ”hyllmetern med pärmar”, som beställargruppen arbetade med, begär vi att få ut den. Men nej, det där är inte offentligt, svarar då Göran Lindgren.
För medan bolagsstyrelsens protokoll m m är offentliga så är beställargruppens det inte.
Vilket då innebär, att allmänhetens möjlighet till insyn i upphandlingen inskränker sig till det där fåordiga lilla A4-pappret.
Skyhögt över
Med beslutet i minibolagsstyrelsen var upphandlingen i princip avslutad. Men eftersom Peabs bud pekade mot en slutkostnad på hela 350 milj kr sköts nu tillkomsten av loger på östra läktaren och ombyggnaden av Berget på framtiden. Det var så man landade vid den totalsiffra på 291,5 milj kr, som har figurerat.
Men även detta var ju skyhögt över de 225 milj kr, som kommunen så sent som fyra månader tidigare hade räknat med. Fördyringen berodde, hänvisades det nu till, på att byggkostnaderna skenat i höjden mer än man kunnat förutse.
Den 22 oktober var så frågan om Idrottsparken tillbaka hos politikerna. Kommunstyrelsen beslöt då, förutom att godkänna det som lades fram, även att bevilja AB Norrköpings Idrottspark en låneram på 350 milj kr i kommunens internbank. Där innefattades alltså de 291,5 miljonerna – och lite till.
Äntligen en vd
Den 1 november fylldes så, omsider, luckan i ledningen för AB Norrköpings Idrottspark. Då tillträdde den närmast från Lundbergs rekryterade Magnus Nilsson som vd där.
Den 19 november var sedan ärendet med Idrottsparkens ombyggnad sist och slutligen framme i kommunfullmäktige, för de avgörande besluten.
Faktaunderlaget var fortsatt skäligen magert och kritiserades från borgerligt håll. Några närmare upplysningar om, vad man skulle få för pengarna, framgick inte. Här fanns alltjämt bara några översiktliga skisser.
Vad som också fanns var ett papper betitlat ”Kostnader för ombyggnad av Idrottsparken”. Där plussades entrepenad 221,5 milj kr (Peab), sidoentrepenader 45 milj kr, kreditivränta 5 milj kr samt index 20 milj kr. Så fick man ihop de 291,5 milj kr, som fullmäktiges majoritet godkände.
Två förslag
Även denna gång stod två yrkanden mot varandra. I det borgerliga yrkandet erbjöds än en gång IFK Norrköping, eller andra intressenter, att överta Idrottsparken.
Röstsiffrorna blev 42-41. Kommunfullmäktige var alltså in i det sista maximalt delat i frågan om Idrottsparkens ombyggnad.
Majoritetens beslut blev att uppdra åt AB Norrköpings Idrottspark att genomföra ombyggnaden ”enligt redovisat förslag”. Årliga kostnaden angavs till 22 milj kr för kapitaltjänst och 8 milj kr för drift och underhåll.
Där har vi då de 30 milj kr årligen, som kommunen och IFK ska betala hälften var av. Om nu inte IFK ramlar ur allsvenskan, för då behöver klubben bara betala 8 milj kr.
Då blir det i stället 22 milj kr om året för Norrköpings kommun. 11,5 milj kr mer än dagens 10,5 milj kr, en fördubbling för kommunen i så fall.
Den 21 december undertecknades avtalet mellan AB Norrköpings Idrottspark och Peab. Därmed var då denna långdragna upphandling avslutad.
Upphandlingen bara ett A4
Utan särskild diskussion slog styrelsen för AB Norrköpings Idrottspark fast, att Peab skulle få totalentrepenaden för ombyggnaden.Ordinarie styrelseledamöter var då bara kommunjuristen Siv Lejefors och finansdirektören Göran Lindgren.I övrigt utgjordes styrelsen i princip av vakanser.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!