Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppåt för Konsum och Systemet ? och inom kort är Nya torget klart

NORRKÖPING
Vårsolen lyser över Nya Torget, där det annars alltjämt ser rörigt ut. Men inne i Sveahallen har nu Systembolagets butik varit igång i snart elva månader, och Gröna Konsum i nära nog ett halvår.
- Vi har sålt drygt 1,5 gånger mer än på Domino, säger Gröna Konsums butikschef Fredrik Ståhlberg.
- Det har gått bra, vi har fått öka från tre till fyra kassor, säger Systembolagets projektledare Lennart Agén.

Norrköping2001-03-31 00:00
Etableringarna av Gröna Konsum och Systembolaget är viktiga för hela stadsdelen. Förhoppningen är att det ena ska dra det andra med sig - butiker, bostäder, kontor, restauranger ska så att säga hjälpas åt framåt - på det att hela stadsdelen ska frodas.
Fast där är man ännu inte, och längs Hospitalsgatan är Nya Torget fortfarande uppgrävt. Invigning av det färdiga torget ska det bli i början av juni. Först då är miljön, och p-platserna, i ordning. Kommersen kan, vill man tro, börja blomma.
På Systembolaget är dock projektledaren Lennart Agén redan nöjd. Den lilla butiken, som en kvartersbutik, är ett försök som slagit väl ut. Också många bilburna kunder söker sig dit, ska man köpa några backar öl kan man lika gärna göra det där.

<b>En bra början</b>
För Gröna Konsum lär krävas en rejäl försäljningsökning innan satsningen är i hamn. Men butikschefen Fredrik Ståhlberg säger, att början varit bra:
- Vi har fått liv i en byggnad som länge varit död. Men det är klart att kunderna inte bara kommer strömmande med en gång. Det måste ta lite tid.
Konsumskylten på fasaden är märkvärdigt anspråkslös, den ger ingen antydan om något mattempel. Men inkommen stöter man genast på delidisken med pajer, pizzor och färdiga mackor travade för avhämtning. Samtidigt som där också är servering, med wok, sallader, lasagne osv. Med vin eller starköl till, för den som så önskar.
Med detta och annat har butiken en fläkt av modernitet, av storstad. Här kan man handla färsk fisk över manuell disk halv nio på lördagskvällen, om man har sådana vanor. Sådana exklusiviteter är en väsentlig del av konceptet - och därmed är det bättre för butiken att rå sig själv i Sveahallen än att vara bunden av andra öppettider i varuhuskvarteren.

<b>Nya tiders vanor</b>
Sena kvällsvanor får vi ju också allt mer av. Det är rätt många som gärna handlar även framemot nio på kvällen. Livsmönstren ändras, särskilt märkbart i stadskärnorna.
Men det krävs ett rejält kundunderlag för att bära upp en så stor satsning som Gröna Konsum i Sveahallen. Med alla dessa manuella diskar, matmästare och miljömästare, hela denna satsning på kvalitet.
Hur det ska gå kan man ju ännu inte veta. Men butikschefen är nöjd och optimistisk:
- Lönsamhetsmässigt är det för tidigt att dra några slutsatser. Men försäljningsmässigt är vi på gång. Vi säljer mer än 1,5 gånger så mycket som på Domino och vi kommer att fortsätta växa, utan vidare med 30 procent under de närmaste tre-fyra åren. Vår omsättning är bra, sedan kan man ju alltid vilja att den skulle vara ännu bättre, säger Fredrik Ståhlberg.

<b>Sju års sikt</b>
Han vill inte gå in på några siffror. Men att första året, med inkörningskostnader och ogynnsamma yttre omständigheter, rimligen måste bli ett förlustår - det begriper vi ändå.
Fast det är nu inte så farligt med det. På mer central nivå säger Gröna Konsums teamledare Jan Kalin, att man vid sådana här nyetableringar räknar på sju års sikt:
- Går det sedan ihop sig på tre-fyra år är vi nöjda. Under alla förhållanden är kravet, att det inte får ta mer än sju år till dess att butiken ger pengar tillbaka. Hittills stämmer kalkylerna för Gröna Konsum i Saluhallen, det kan jag säga.
Bättre ska det bli genom marknadsföring, genom att nöjda kunder kommer tillbaka, genom att torget blir färdigombyggt med p-platser för fler. Sedan räknas ju också med nybyggen och tillväxt inom grannskapet. Och därutöver ska Föreningen Gamla Stan, de lokala köpmännnens organ där Fredrik Ståhlberg är nybliven ordförande, göra sitt för att höja stadsdelens status:

<b>Fler kul butiker</b>
Bankomat och bättre tillgänglighet för både bilar och kollektivtrafik står på önskelistan. Lite fler kul butiker vore heller inte dumt. Och då ska det inte vara sånt som Ikea - men däremot gärna till exempel någon pittoresk möbelaffär. En sådan skulle passa in finfint i Gamla Stans helhet.
- Vi är en massa butiker, restauranger med mera som måste marknadsföra oss gemensamt. Här finns butiker med service och kunnande, med folk som ägnar väldigt mycket tid åt sina små företag. Vill man handla hos specialister ska man handla här, säger Fredrik Ståhlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om