Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Universitetslärare: Hurra, vad vi är bra

NORRKÖPING
Lärarna vid Linköpings universitet är mest nöjda i landet med hur de uppfyller målen för utbildningen. Det visar en ny undersökning som gjorts av Högskoleverket.

Norrköping2003-03-07 00:00
I högskolelagen finns mål uppställda som gäller för högskoleutbildningen. Det handlar om att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund, att den ska ge studenterna förmåga att göra kritiska bedömningar och att studenterna ska lära sig självständig problemlösning.
Högskoleverkets undersökning visar att nästan alla lärare i landet tycker att målen för utbildningarna är viktiga och många anser också att de uppfyller dessa mål ganska väl. Men det finns vissa skillnader. Vid Linköpings universitet är lärarna väldigt nöjda, till och med nöjdast i landet, medan lärare vid Chalmers och Kungliga Tekniska Högskolan är minst nöjda.
Det visar sig också att lärare och studenter har olika uppfattningar om hur undervisningen bedrivs.
Nära 80 procent av lärarna tycker att de ger stort utrymme för frågor och diskussioner. Men det är bara 40 procent av studenterna som säger sig ställa frågor och diskutera i undervisningen. Kanske visar skillnaden på att talutrymmet används av få studenter.
En annan skillnad är att lärarna i högre utsträckning än studenterna anser att de diskuterar kurskrav och uppgifter.
Det skiljer sig också bland lärare vid olika utbildningar. På vård- och receptarieutbildningarna är lärarna nöjdast med måluppfyllelsen, medan de som undervisar på lärarutbildningarna är minst nöjda.
Många lärare upplever att det har skett försämringar under senare år. Av dem som har arbetat minst tio år anser 85 procent att arbetsbelastningen har ökat under de senaste tio åren. Tre av fem tycker att förutsättningarna att bedriva undervisning har blivit sämre.
Lika många anser att studenternas krav på dem har ökat och att studenternas förkunskaper har minskat. Nära hälften anser att studenternas möjligheter att klara studiern har försämrats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!