En kvinnlig student på Linköpings universitet (LiU) har anmält en handledare på universitetet till Justitieombudsmannen (JO). Enligt anmälaren fick hon inte det stöd som hon anser att hon var berättigad till. Och enligt anmälan har också handledaren avrått en annan student att samarbeta med anmälaren på grund av hennes påstått dåliga kunskaper i svenska.
Universitetet har ännu inte fått någon skrivelse från JO där myndigheten vill ha svar på frågor om anmälan. Men så här svarar Christina Helmér, chefsjurist vid universitetsförvaltningen, om hur man agerar rent generellt vid JO-anmälningar mot lärosätet.
– Först sker en bedömning hos JO om anmälan ska föranleda någon åtgärd från myndighetens sida. Om JO anser att anmälan ska utredas så skickar JO en remiss till lärosätet med begäran om upplysningar över det som anförs i anmälan. Vi har inte fått någon sådan remiss nyligen från JO, som jag känner till, skriver hon i ett svar.
Hon skriver också i sitt svar att universitetet inte heller på annat sätt fått del av någon anmälan till JO som avser lärosätet.
– Men om LiU får del av en anmälan som lämnats in till JO men som inte föranleder åtgärd från JO:s sida, kan förstås inte uteslutas att andra åtgärder ändå kan vara aktuella att vidta vid lärosätet. Det beror förstås helt och hållet på vad situationen avser.
Varken JO eller universitetet har bestämt hur ärendet ska hanteras.