"United 93" omskakande
Cannes (TT Spektra). Paul Greengrass hade aldrig gjort "United 93" om inte de anhöriga till offren för terrorattackerna gett honom sitt tillstånd. - Hade de inte sagt ja, hade jag aldrig gjort filmen, säger han.
Passagerarna bestämmer sig för att försöka övermanna kaparna. En scen ur filmen "United 93". Foto: Scanpix
Foto:
Den berättar om vad som troligen hände den 11 september 2001 ombord på ett United airlines-plan, med flightnummer 93. Medan tre av planen kraschade in i de två tornen på World trade center i New York och Pentagon i Washington kraschade United 93 på en åker utan att nå sitt mål i Washington, när passagerarna gjorde motstånd mot kaparna.
- Jag talade med efterlevande till alla de 40 passagerare och besättningsmän som dog. Hade dom inte sagt ja, hade jag aldrig gjort filmen, säger regissören Paul Greengrass.
"Bloody Sunday"
Paul Greengrass är tidigare känd för den närmast dokumentära spelfilmen "Bloody Sunday" och för actionfilmen "Bourne supremacy". Det var kvaliteterna hos dessa två filmer, kombinerat med regissörens öppenhet och vilja att få allting rätt, som fick de anhöriga till offren att säga ja.
- Det finns de som frågar mig om det verkligen är rätt tidpunkt att göra filmen nu. Och jag svarar "varför inte". Det är vi som inte blev så nära drabbade som vill skjuta det ifrån oss. De efterlevande sade tvärtom "varför har det dröjt så länge?".
- Att få de anhörigas godkännande är dessutom viktigt av två andra orsaker. För det första ger det filmen en grund av legitimitet, och det är moraliskt viktigt. Och för det andra, om man vill skildra politiskt våld, är det viktigt att tala med människor som fått sina liv förstörda på grund av det.
Filmen handlar dels om vad som hände i flygledartornet utanför New York, dels om vad som hände inne i planet. När det gäller det sistnämnda finns det naturligtvis inte några vittnesuppgifter.
- Vi har baserat oss på de många mobilsamtal som passagerarna ringde till sina familjer efter det att planet hade kapats. Vi har också inspelningarna från cockpiten. Det finns mängder med myter kring flight 93. Dessa har vi också tacklat och i flera fall visat att de inte kan vara riktiga.
Filmen är tillägnad till de som dog på planet. Innefattar detta aven terroristerna?
Greengrass tvekar lite och säger sedan:
- Nej. Hur skulle jag kunna göra det? Jag är inte blind för vad det är som får dessa människor att agera som de gör, men jag hatar deras sätt att agera. De metoder de använder hjälper inte någon.
"United 93" får svensk premiär den 18 augusti. I höst kommer Oliver Stones "World trade center" och fler filmer om terrorattackerna är på gång.
Paul Greengrass tycker det är bra.
- Det borde göras många filmer om det som hände den dagen. Och det kommer säkert rena fictionfilmer. Jag tycker det är hälsosamt.
Fakta/United 93
Fyra plan skulle användas för terrorattackerna den 11 september 2001. Två kraschade in i World trade center, ett kördes in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Men det fjärde planet störtade strax utanför Shanksville i Pennsylvania, 10.03 på morgonen, sedan passagerare ombord försökt att övermanna kaparna.
Det anses allmänt att Vita huset eller kongressbyggnaden Capitolium var målet för planet.
Planet, en Boeing 757 från United Airlines, hade 37 passagerare (inklusive kaparna) och sju besättningsmän ombord. Det var på väg från Newark-flygplatsen, utanför New York, till San Francisco.
Det anses allmänt att Vita huset eller kongressbyggnaden Capitolium var målet för planet.
Planet, en Boeing 757 från United Airlines, hade 37 passagerare (inklusive kaparna) och sju besättningsmän ombord. Det var på väg från Newark-flygplatsen, utanför New York, till San Francisco.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!