"Ungefär som en kokbok"
En doktorsavhandling och flera vetenskapliga studier om paniksyndrom ligger till grund för Per Carlbrings bok om hur man kan bli fri från sin panikångest.- Boken ska användas ungefär som en kokbok. Man kan inte enbart läsa texterna, utan måste genomföra instruktionerna också, säger han.
Per Carlbrings bok ska användas som en kokbok. Man kan inte enbart läsa texterna, utan måste genomföra instruktionerna också. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
Hälften av dem fick tillgång till terapeutisk hjälp på internet, medan de övriga 20 sattes upp på en väntelista.
En uppföljning gjordes av de två patientgrupperna, tio veckor respektive tre månader senare. Uppföljningen visade att av de 20 som hade fått hjälp på internet, så hade 16 inte längre kvar sin diagnos och att denna förbättring höll i sig också efter tre månader.
Träna i små steg
En liknande terapeutisk metod av kognitiv beteendeterapi, som användes i studien, finns med i Carlbrings bok. Kognitiv beteendeterapi innebär att man ser över de tankar som man får i de situationer när man upplever panikångest och försöker hitta andra alternativ till sina egna tankar. Det handlar om att erfarenhetsmässigt lära sig att tänka om och att våga befinna sig i de situationer där panikångesten uppstår.
Per Carlbring betonar att det är viktigt att träna i små steg, för att undvika förväntansångest eller bakslag. Det är också bra om den första träningen görs tillsammans med någon som man litar på.
- Det är viktigt att påpeka att även om den här metoden verkar fungera för en del personer med diagnosen paniksyndrom, så fungerar den inte för alla. Det finns de som behöver personlig hjälp.
Livet har förändrats
Fördelen med en självhjälpsbok är att den når personer som kanske annars aldrig skulle våga att söka hjälp, säger Per Carlbring.
- Livet har förändrats för flera människor genom behandlingen. De har börjat göra saker som de inte vågade att göra tidigare, som att ta bussen med barnen till Kolmårdens djurpark.