Det är inom ramen för det politiska beslutet att stärka ungdomars inflytande i stan, som det nyinrättade "gymnasiearbete med kommunal inriktning" nu tagit fart. I går var det kick off i Sankt Olofssalen i rådhuset.
– Det ska bli jättespännande att ta del av ert resultat! Och genom det här projektet har ni en chans att vara med och påverka i kommunen, sade projektledaren Elvira Ekström inledningsvis.
Ämnen som att konstruera ett miljövänligt hus i inre hamnen, våld inom familjen, hedersvåld, mental ohälsa bland ungdomar, kommunal service för unga och en jämförelse mellan Norrköping och Linköpings skolmat finns bland elevernas val av område att undersöka. Ganska mörka områden, i ett annars ganska uppsluppet möte, som det brukar bli när kommunalråd Stjernkvist träffar unga i sammanhanget.
– Vad är det första ni tänker på när ni hör ordet Norrköpings kommun? undrade han och förklarade att han kommer ställa samma fråga när eleverna presenterar sina arbeten i april.
– Socialdemokrater, svarade en tjej.
Och när ni tänker på politiker då?
– Dig, sade en annan, följt av en hel del skratt i salen.
Stjernkvist berättade att de elever som kommer med riktigt bra idéer ska få dem prövade som vilka andra politiska förslag som helst.
– För så är det i en demokrati. När någon får igenom sin idé, betyder det att någon annan får stå tillbaka. Så det gäller att väga alla idéer innan man fattar beslut, sade han.
Rebecca Asp och Therese Lanto går i trean på teknikprogrammet på Eber. I deras klass är bara 6 av de 30 eleverna tjejer.
– Vi vill att fler tjejer ska bli intresserade av teknik. För det handlar inte bara om en verkstad eller datorer, utan även om arkitektur och design, förklarade Rebecca.
Deras gymnasiearbete går ut på att föreläsa för högstadieelever och sedan skapa ett event.
– Det blir en tjejkväll med tävlingar och föreläsningar. Bland annat ska vi visa hur en 3D-skrivare fungerar.
– Vi vill även diskutera hur man kan tänka för att nå till sitt mål. Vi tror det är viktigt att vi som unga berättar det här för eleverna, och inte lärarna. För det är ju vi som är unga och vi som vet bäst om hur unga har det. Det är allt färre som söker till teknikprogrammet, samtidigt som teknikanvändandet ökar. Det är lite konstigt att det är så, sade hon.