Ungdomar utnyttjas för olaglig försäljning
NORRKÖPINGÄr du en av dem som köpt en låda med kokosbollar för dyra pengar men tyckt att du gjort en god gärning, de går ju till en klassresa. Då kanske du blivit lurad. Sedan flera år tillbaka åker en minibuss runt i Östergötland med ungdomar från Norrköping, en olaglig verksamhet. De säger att de ska på klassresa men allt går i privat ficka och mer än hälften till mannen som organiserar bussturerna.
Anna och Linda såg först bara en möjlighet att tjäna pengar men senare insåg de att det varken är ett bra arbete eller schysst mot dem som köper lådorna. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det var så pressande och svårt att tjäna mycket pengar. Jag mådde riktigt dåligt, berättar Linda som förklarar att under tiden som hon sålde så tänkte hon inte så mycket på att hon lurade människor.
- Fram tills jag en dag sålde en låda kokosbollar till en äldre man med diabetes. Han kunde inte äta dem men köpte lådan bara för att sponsra min så kallade resa och det gjorde ont.
Den organiserade handeln med kokosbollar och strumpor leder till ett oregistrerat företag, Nekros AB, i Göteborg. Åtta mobilnummer kan ledas därifrån och ett till en man som kallar sig för Niklas i Norrköping.
<b>Lägger på luren</b>
Niklas är någonstans mellan 20 och 30 år, enligt Linda och Anna. Något efternamn har han inte uppgivit. När Folkbladet ringer upp honom och ställer frågor om verksamheten lägger han på luren.
Varje helg, vissa kvällar och lovdagar kör Niklas en hyrd minibuss från Resecentrum. Den fylls med Norrköpingsungdomar mellan 13 och 19 år. Men de uppger alla samma sak när de knackar dör - att de går i gymnasiet och behöver hjälp med att bekosta en resa.
"Ursäkta att jag stör men jag går första året på Hotell- och restauranglinjen och nu har vi fått ett erbjudande att åka på en studieresa till Frankrike, men skolan har inte råd att bekosta resan..."
Den lilla minibussen med plats för tio personer fylldes ofta med upp till 12 personer och rader med lådor. De besökte bland annat Valdemarsvik, Söderköping och Linköping.
- Det var trångt och vi fick sitta i knät på varandra. De dåliga förhållandena gör att omsättningen på ungdomar är stor, men ryktet att tjäna stora pengar lever ju kvar, förklarar Linda.
Ungdomarna rekryteras genom vänner och bekanta men även via annonser. För ett år sedan var det drygt 30 ungdomar som arbetade med försäljningen. Anna och Linda har under året hunnit tänka igenom vad det egentligen innebar.
- Det är ju hemskt egentligen att man lurar människor men då tänkte vi inte på det, säger de gemensamt.
<b>I hela Sverige</b>
Den olagliga organisationen förkommer inte bara i Östergötland utan i hela Sverige.
- Det finns en buss för varje län som kör runt ungdomar. Släpper av dem två och två i ett område och för noggranna anteckningar på hur mycket var och en säljer och i vilka områden, berättar Anna.
<b>Inte polisanmält</b>
Polisen i Norrköping känner inte till verksamheten.
- Det går troligen under både ekobrott och bedrägeri, säger Thomas Rahnel, inspektör på stöld och bedrägeriroteln i Norrköping.
- Det är allvarligt att det är så organiserat, det är inte bra, fortsätter han och uppmanar allmänheten att kontakta stöld och bedrägeriroteln med eventuella upplysningar.
- Jag vill uppmana föräldrar till ungdomar som har arbetat i den här verksamheten att göra en polisanmälan. Det är ett sätt för oss att kunna ta tag i saken men naturligtvis ska vi börja titta på det här nu, konstaterar Conny Dahl, chef för stöld och bedrägeriroteln i Norrköping.
FOTNOT: Anna och Linda heter egentligen något annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!