Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ungdomar ska höras om sexuella trakasserier

Efter den senaste tidens avslöjanden om sexofredanden på festivaler, ska nu polisen lokalt ta reda på ungdomars synpunkter och förekomst av sexuella trakasserier.

Jätteviktig fråga. Menar polischefen Peter Wahlberg inför kommande större folksamlingar.

Jätteviktig fråga. Menar polischefen Peter Wahlberg inför kommande större folksamlingar.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2016-01-27 06:30

Riktigt hur det ska gå till vet inte lokalpolisområdeschef Peter Wahlberg, som just fått beslutet.

– Jag har just fått det i knät och det är inte färdigplanerat, vi har en ny organisation på gång och nya kanaler ut. Men vi har haft möten redan idag om vilka forum vi ska använda oss av, säger Peter Wahlberg.

Det kan handla om att komma ut i skolor och fritidsgårdar för att på plats träffa ungdomarna och höra deras synpunkter när det gäller sexuella trakasserier, men också hur de anser hur brotten kan förebyggas, utredas och åtgärdas.

Rikspolischefen har beslutat om ett antal åtgärder med anledning av de uppmärksammade sexuella ofredandena under ungdomsfestivalen We are Stockholm. Beslutet innebär bland annat att regionpolischefen i Stockholm ska gå igenom alla anmälningar rörande sexuella ofredanden som inträffade under festivalen 2014 och 2015 för att se om det behövs ytterligare utredningsåtgärder.

– Det är viktigt att vi gör en utredning i den här frågan för att se om vi har gjort något fel och för att se över om vi har något att läsa av inför framtiden, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Hur vanligt problemet med sexuella trakasserier är i vårt område när det gäller exempelvis festivaler som Augustifesten och Bråvalla vet inte Peter Wahlberg.

– Jag kan varken säga att det är värre eller bättre än någon annanstans, men det är en jätteviktig fråga.

När det gäller årets Bråvallafestival har polisen redan haft ett första möte med stabschef och kommenderingschef och man kommer arbeta extra tydligt i år med säkerhetsfrågor, där sexuella trakasserier är en del.

– Det gäller även i fler publika sammanhang, säger Peter Wahlberg.

Under onsdagen startar rättegången mot fyra unga män som misstänks för grov våldtäkt av en ung tjej på Bråvallafestivalen 2014. De fyra männen ska ha utsatt kvinnan, som då var i 17-årsåldern, för grova övergrepp i en husvagn på festivalens campingområde. En då 19-årig man dömdes till fängelse efter att ha tagit stryptag på den då 17-åriga flickan samtidigt som han våldtog henne mitt under Veronica Maggios konsert på Bråvalla, sommaren 2014. Ett flertal anmälningar om fullbordade våldtäkter och försök till våldtäkt har anmälts till polisen efter varje Bråvallafestival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om