Ungdomar får hjälp att ta steget ut i arbetslivet
- Jag har fått klart med ett jobb!Det utbrast Robert Ekström, just när ungdomsminister Lena Hallengren (s), besökte ungdomssatsningen Steget i Trozellihuset i Norrköping i går.
- Jag är positiv till min tid här på Steget, bland annat har jag fått hjälp att iordningställa min cv, levnadsbeskrivning som man ska skicka med vid varje arbetsansökan, säger Emma Hedström som här fått besök av ungdomsminister Lena Hallengren som tycker att Steget-satsningen verkar mycket bra. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se
Foto:
- Jag och min bror Stefan har fått jobb inom fiskeindustrin i Ålesund i Norge och vi har även klart med bostad, berättar Robert Ekström. Spännande att flytta utomlands, men samtidigt lite ovisst att flytta så långt bort.
Ministerberöm
Lena Hallengren, som gjorde studiebesöket tillsammans med Clas Särevall från socialdemokraterna i Norrköping, berömde den här satsningen:
- Allt som görs för arbetslösa är positivt och inte minst när det gäller arbetslösa ungdomar. För det värsta som kan hända är att man blir sittande hemma utan att komma igång med jobbsökning eller försök att komma in på mer utbildning för att den vägen få jobb lättare.
Något som unge Jon Dominder höll med om:
- Det är mycket lättare i ett sånt här projekt att vara aktiv arbetssökande och kolla in utbildningar, än om man skulle sitta själv hemma. Då blir det inte av alls troligen...
Och Emma Hedström, 18, är också positiv till Steget:
- Jag har bland annat fått hjälp här på Steget att göra min cv, levnadsbeskrivning, som ska medfölja till arbetsgivare när man söker jobb, så nu känns det mycket lättare att söka vidare, när jag har mitt personliga brev i ryggen.
Visar möjligheter
Jörgen Samuelsson jobbar med ungdomarna i Steget-projektet och säger så här:
- Vi försöker visa ungdomarna på alla möjligheter som finns, som exempelvis att plugga vidare på Komvux eller på någon folkhögskola och även gå in via internet på Infoteket och titta efter möjliga jobb och utbildningar.
<B>+ Hur länge går ungdomarna i Steget?</B>
- Högst 20 dagar, men många slutar innan, om de får klart med någon fortsättning, säger James Åberg, som också arbetar med Steget-ungdomarna. Under den perioden hinner vi också med studiebesök på Komvux, folkhögskolor och besök av arbetsgivare och bland annat då så kallade bemanningsföretag, som anställt ungdomar direkt från Steget.
Sparar miljoner
Ansvariga samordnaren Andrea Cassel har fin statistik att visa upp för ministern Lena Hallengren:
- Av de första 20 vi tog emot i februari, har alla utom två gått vidare till arbete eller utbildning och uppbär inte försörjningsstöd längre. Så vi har sparat många miljoner kronor redan åt samhället, samtidigt som ungdomar lyckats få jobb eller mer utbildning.