Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ungdomar bildar gatugrupp

NORRKÖPING
Det började vid skolavslutningen i våras. Ett gäng ungdomar tillfrågades om de ville hjälpa till på den organiserade festen på Himmelstalundsfältet. Många ställde upp och gjorde ett väldigt bra jobb. Fritidsledarna Willy Flores och Stina Nerman vid Fritid City och ungdomarna bestämde sig tillsammans för att bygga vidare på det. En ny slags gatugrupp hade bildats.

Mohammad Yousefi är ledare för nya gatugruppen. Han praktiserar just nu hos Fritid City.
FOTO: JANNE FORSBY

Mohammad Yousefi är ledare för nya gatugruppen. Han praktiserar just nu hos Fritid City. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-12-12 00:00
Mohammad Yousefi är ledare för den nya gatugruppen som startade sin utbildning i mitten av oktober. Han går på Marielundsgymnasiet och gör praktik hos Willy Flores och Stina Nerman.
15 killar och tjejer i åldrarna mellan 15 och 24 år träffas minst en gång i veckan i Fritid Citys lokaler i Slakthuset för att lära sig mer om varandra och om olika ämnen, såsom etik och moral, lag och rätt och liknande.
De kommer från olika delar av Norrköping. De flesta av dem har Willy Flores eller Stina Nerman mött på stan. Deras bakgrund är minst sagt brokig.

<b>Vissa skeptiska</b>
- Jag förstår att det kan finnas viss skepticism bland många eftersom flera andra grupper startats genom åren utan att lyckas. Det är därför vi har satsat på en väldigt lång utbildning för deltagarna. Det ska inte vara så att man bara kan ta på sig en jacka och ge sig ut på stan och stoppa bråk, säger Stina Nerman.
Det är en grupp lika mycket för dem själva som för andra. Meningen är att de ska göra många olika saker - inte bara finnas på stan.
Det handlar om allt från att gå ut med någons hund till att finnas på plats i skolan för att elever ska ha någon att prata med. "Fritidsstöd" kommer det att stå på jackorna.
För vissa tjänster kommer gruppen att ta betalt. Jackorna får de nämligen bekosta själva. Luciavakan på Filmstaden är ett sådant arbetstillfälle.
- Ungdomarn måste lära sig att de inte bara får saker hela tiden. De måste arbeta för dem, säger Stina Nerman.

<b>Fungerar bra</b>
Mohammad Yousefi säger att de 15 medlemmarna fungerar bra tillsammans, trots olika åsikter och bakgrund. Något av det viktigaste de lärt sig hittills är att respektera andra människor.
- Förutsättningen för att få vara med är också att man ställer upp på de regler vi bestämmer ska gälla i gruppen. Det är viktigt att bryta med sitt gamla liv. Vi kommer att bli kontrollerade när vi syns i våra jackor, säger han.
- Man blir så stark av den här gruppen, säger Helene Kiefer, 16 år.
Hon var en av dem som hjälpte till på Himmelstalundsfältet i våras. Redan innan hade hon en del kontakt med främst Willy Flores. Hon ville bort från sitt tidigare struliga liv och göra något annat.
- När man är med här vet man att man inte kan fortsätta strula. Det vore dubbelmoral, säger hon.

<b>Skåning</b>
- De flesta vet vem jag är eftersom jag pratar skånska, säger artonårige Gabi Mettou.
- Jag har haft en del problem. Alla har sett mig som en värsting och jag har inte ens fått praktik på någon fritidsgård tidigare. Nu har jag fått en chans att hjälpa andra och jag blev mycket glad över den, säger han vidare.
Stina Nerman berömmer de 15 ungdomarna.
- Många har vuxit enormt mycket sedan de började här i höstas.
Någon gång i början av nästa år kommer samtliga 15 resa bort på ett läger tillsammans. Där får de sedan skriva på ett kontrakt som ger dem rätten att bära jackorna.
- De har också rätt att säga att de inte klarar att skriva kontrakt just nu, säger Stina Nerman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!